Пълен списък с храните, които трябва да избягвате при нетолерантност към лактоза

Пълен списък с храните, които трябва да избягвате при нетолерантност към лактоза
Canva

Ако имате непоносимост към лактоза, следва да избягвате храни и напитки, които съдържат високи количества лактоза. Лактозата е монозахарид, който се намира в млечните продукти.

Важно е да четете етикетите на продуктите, тъй като лактозата може да бъде добавена в различни форми, като мляко, млечен прах, суроватка или казеин. Ако имате непоносимост към лактоза, може също да сте в състояние да консумирате лактозо-фре продукти или да използвате лактазни добавки, които ви помагат да разграждате лактозата. Все пак, преди да направите промени в диетата си, е препоръчително да се консултирате с лекар или диетолог.

Ето някои от храните и напитките, които трябва да се избягват:

Мляко и млечни продукти: Краве мляко, сирене, кисело мляко, масло, сметана и други млечни продукти. За щастие, на пазара се предлагат всевъзможни алтернативи като ядкови сирвена и кашкавали, както и безлактозно кислео мляко.

Сиропи и сладкарски изделия: Някои сладкарски изделия и шоколади съдържат лактоза, особено ако са направени с млечни продукти.

Заместители на млечни продукти: Макар да звучи абсурдно, дори някои растителни напитки, като бадемово, оризово или соево мляко, също могат също да съдържат добавена лактоза. Винаги проверявайте етикета!

Готови храни: Готовите ястия и закуски, особено тези от бързооборотния сектор, могат да съдържат скрита лактоза.

Лекарства: Някои лекарства могат да съдържат лактоза като добавка. Винаги се консултирайте с лекаря си и информирайте го за вашата непоносимост.

Зърнени храни: Някои зърнени храни, като определени видове хляб и зърнени закуски, също могат да съдържат лактоза.

Готови храни: Някои готови ястия и сосове могат да съдържат лактоза. Това включва консервирани супи, сосове за паста, готови ястия и други.

Хлебарски изделия: Някои видове хляб и печива могат да съдържат масло, мляко или млечни добавки.

Снаксове и закуски: Някои чипсове и пуканки, особено ако са подправени, могат да съдържат млечни продукти.

Замразени продукти: Замразени ястия, пайове и пици могат да съдържат млечни съставки в тестото или пълнежа си.

Месни продукти: Някои обработени месни продукти, като наденици и шунка, могат да съдържат лактоза като добавка.

Сладкарски изделия: Някои сладкарски изделия, като бисквити, торти и бонбони, могат да съдържат масло или млечни добавки.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay