Дизайн на бъдещето

Хай-тек дизайн в действие

Всеки предмет да си знае мястото и предназначението, поне според законите на хай-тек дизайна. И тъй като в настоящето време всичко се променя непрестанно, в повечето пъти в положителна посока, няма как да не настъпят някои забележителни апокалипсиси и в сферата на архитектурата. Последният жив пример за това е възникналото в края на 20-ти век хай-тек направление, което преосмисля изцяло облика на уютния и гостоприемен дом.

Ако за пръв път виждах този стил в дизайна, просто щях да възкликна, че е супермодерен. Но той е много повече. Хай-тек интериорът е онова, от което се нуждае непрестанно развиващият се съвременен човек.

 Дизайн на бъдещетоhttp://freshome.com

Всеки един елемент в този ултра модерен дом се подчинява на своето функционално предназначение. Декорацията е в своята пълна липса - нещо, което не би допаднало на много хора. Без огромни пухкави възглавници, рошави цветни килими и ярки масивни картини. Компенсация на тези липси обаче съществува. Тя се изразява в красотата на естественото, което напоследък е все по-търсено. Разнообразието от изкуствени материали и игра със светлината са в ролята на основен акцент.

Ако усещате, че хай-тек идеята силно напомня за изчистения минимализъм, то предположението ви е вярно. Разликата между тях е едва доловима - "дизайнът на високите технологии” се отличава с плашеща строгост и лаконични форми. Характерно за изграждането му е използването на стъкло, метал, бетон, камък, естествено дърво. Отново налице са точните геометрични форми, придаващи крайно изчистен вид на пространството. Те се допълват от едноцветни стени и тапицерии, които могат да си партнират само с един ярък цвят за съживяване на дизайна.

Хай-тек обзавеждането е предпочитано за офиси. Обяснимо - мебелите могат да напомнят за работна среда. Масите и рафтовете са стъклени, столовете с метални крака, диваните, състоящи се от модули. Всичко е опростено, лиспват дразнещи окото фактори, което прави атмосферата идеална за размисли.

Дизайн на бъдещетоhttp://www.digsdigs.com

Осветлението тук е основно, повеляват съвременните правила. В стените са вградени прецизно избрани осветителни тела, формите са прости и изчистени. Липсват обилно изрисуваните и натруфени полилеи и изисканите кристални висулки. Плюс е възможността чрез осветление да се подчертаят определени предмети и да се скрият недостатъците на други.

Ако сме създали във вас представа, че хай-текът е прекалено лаконичен, ще ви кажем, че се допускат определени декоративни елементи. Абстрактните картини, черно-белите или многоцветни фотографии, големият аквариум и последният модел плазмен телевизор са задължителна част от съвременния интериор.

73 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.1
Иван Иванов 21.11.2011|18:25
Много актуална статия! Неволно потвърждение получаваме от интериорните решения на художниците във актуалните БГ-сериали.Браво на автора!
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти