Повечето хора, които обичат плодови и зеленчукови сокове си мислят, че те, както и плодовете, от които са направени, са много полезни. И може би са прави, но донякъде.
Всички, които предпочитат да изстискват портокали, лимони, грейпфрути, магданоз, домати и всякакви други вкусотийки, трябва да знаят, че те съдържат ценни фибри само, когато са цели. В течно състояние губят основните си полезни съставки, които "умират" в процеса на пресоване.
Единствената преднина за любителите на фрешове е това, че техните тела не губят толкова време и сили да абсорбират поетите вещества, защото соковете поднасят всичко на храносмилателната им система почти наготово.
От друга страна соковете, които не съдържат консверванти са все още изключителна рядкост на нашия пазар и са особено нетрайни - ако една ябълка или банан могат да бъдат съхранявани седмица дори при стайна температура, то соковете, направени от тях са годни за употреба едва няколко часа.
Според феновете на прясно изцедените сокове, те намаляват риска от заболяване от рак, както и подсивлат имунната система. И въпреки че това е самата истина, същото можем да кажем с още по-голяма сигурност и за целите плодове, изядени направо с кората.
Най-честата заблуда, която битува в ежедневието ни е, че соковете и фрешовете помагат в борбата с килограмите. Лъжа. Ако една ябълка, например, съдържа 60 калории и едва няколко милиграма фруктоза, то една чаша сок от нея се прави от поне четири същите по големина ябълки и така съдържанието на захари се повишава четворно.
И все пак, ако изберете чаша плодова течност пред самия плод, запазете пулпата, защото тя е пълна с много полезни влакнини, които са добър приятел за храносмилането. Освен това, те наистина биха могли да ви помогнат да отслабнете, защото са много засищащи.
0 | 0 |