Здравословното хранене винаги ми е било приоритет. Знам, че, когато се храня по този начин, организмът ми се чувства много по-активно, по-добре и се усмихва, когато полагам грижи за него. Аз искам да съм здрава, а здравето започва от чинията!
В края на миналата година излязоха данни на Световната сърдечна федерация, които много ме стреснаха. Те показват, че основна причина за смърт са сърдечно-съдовите заболявания. Ежегодно има 17 000 случаи. Това наистина е плашещо. Но можем да притиводействаме като се грижим за себе си. Трябва да заложим на повече физическа активност, намаляване на солта, захарта и включване на пълнозърнести храни.
Една страхотна супер храна е овесът. Аз го открих преди малко повече от 4 години. Откакто го консумирам, забелязвам значителни промени в здравословното си състояние.
Овесът е пълнозърнест продукт от семейство житни. Той е древна култура, отглеждана от 100 г. преди Христа. Овесът има специфична люспа, която трябва да бъде отстранена преди консумация. След това зърното се суши в специални пещи и после следва топлинна обработка.
Най-важното му качество е, че намалява нивото на холестерола в кръвта и по този начин се бори успешно с диабета и сърдечно-съдовите заболявания.
Ето кои са и другите му полезни качества за организма, изведени от проф. Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика.
- Той е незаменим източник на енергия, тъй като съдържа въглехидрати, които са под формата на полизахариди. Те се разграждат бавно и осигуряват за дълго време енергия на организма.
- Той спомага за редовната дейност на стомашно-чревния тракт и редовното ходене до голяма нужда. Това му свойство идва от съдържащите се в него влакнини
- Нивото на кръвна захар се намалява с около 50 % след прием
- Овесът не съдържа глутен
- Поддържа нормалните нива на кръвното, тъй като има ниско съдържание на натрий.
- Намалява нивата на лошия холестерол, което идва от бета глюкана, който съдържа
1 овесено зърно се сътои от:
-Обвивка, която е богата на влакнини, белтък, минерали, фитонутриенти и ензими;
- Вътрешна част, богата на въглехидрати, белтъци, бета мазнини;
- Зародиш, богат на витамин Е, фитонутриенти, антиоксиданти.
Тези любопитни факти за овеса и огромните му ползи за здравето бяха изложени на работна закуска в ресторант "Космос" тази сутрин, където беше представен и новия продукт на Зърнени Закуски Нестле - Cheerios Oats.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 | 0 |