Кърмене със синдром на поликистозните яйчници- как да се справите с предизвикателството?

Кърмене със синдром на поликистозните яйчници- как да се справите с предизвикателството?

Синдромът на поликистозните яйчници е едно от най-често срещаните хормонални състояния, които засягат жени в детеродна възраст. Центровете за контрол и превенция на заболяванията отбелязват, че приблизително 5 милиона американки страдат от това състояние, като много от тях все още не са диагностицирани. Все още не е ясно какво точно причинява този синдром, но то се характеризира с набор от симптоми, включително нередовен менструален цикъл, акне, наддаване на тегло, изтъняване на косата и безплодие.

Жение със синдром на поликистозните яйчници имат свръхпредлагане на андрогени в тялото си, които са мъжки хормони, които жените също имат, но в много по-малко количество. Наличието на твърде много от този хормон прекъсва овулацията, тъй като яйцеклетките не се развиват толкова често, колкото би трябвало. Това е основната причина за женит с този синдром често да изпитват затруднения да заченат.

Кърмене със синдром на поликистозните яйчници- как да се справите с предизвикателството?

Разбира се, наличието на този синдром не означава, че не можете да забременеете. Вашите шансове все още могат да бъдат високи, стига да се ангажирате с промяна на начина на живот или да прибягвате до внимателно лечение. Упражненията и здравословният начин на хранене, заедно с нормалното телесно тегло, могат да повишат плодовитостта ви.

Струва си да се отбележи, че борбите ви със синдрома не свършват със зачеването и раждането. За съжаление, състоянието може да доведе и до проблеми с произвежането на достатъчно количество кърма за вашето дете.

Как синдромът на поликистозните яйчници влияе на кърменето?

Не всички жени със синдрома изпитват трудности при производството на мляко за децата си, но при много се случва. Излишъкът от андрогени в тялото ви може да попречи на рецепторите на пролактина, хормона, произвеждащ мляко, което след това се отразява неблагоприятно на количеството, което произвеждате.

Ако живеете с това състояние, вие не претърпявате типичните хормонални и физиологични промени, така че тялото ви може да не е подготвено да извършва лактация. Вероятно също така нямате достатъчно прогестерон, хормонът, отговорен не само за забременяването, но и за развитието на гръдната тъкан и подготовката на гърдите да произвеждат мляко. Установено е, че инсулинът също играе роля. Тъй като хормонът значително допринася за лактацията и жените със синдрома имат инсулинова резистентност, може да не произвеждате толкова кърма, колкото се очаква. Като се има предвид всичко това, ако имате синдром на поликистозните яйчници и се сблъсквате с трудности при кърменето, има някои неща, които можете да направите, за да осигурите достатъчно мляко за вашето бебе. 

Как да увеличите производството на кърма?

Ако имате синдром на поликистозните яйчници и не произвеждате толкова мляко, колкото трябва, можете да опитате да разрешите проблема, като първо промените начина си на живот. Може да заложите на здравословно и балансирано хранене, да пиете повече вода, да спите достатъчно и да намалите стреса чрез грижа за себе си и релаксация.

Кърмене със синдром на поликистозните яйчници- как да се справите с предизвикателството?

Известно е също, че билките и добавките стимулират производството на кърма, включително сминдух, люцерна и дори продукти, които вероятно вече имате в килера си, като джинджифил и чесън. Честото кърмене и изцеждане също се препоръчват, тъй като по този начин тялото ви е склонно да произвежда повече мляко. В някои случаи метформинът помага. Тъй като често се използва за справяне със симптомите на синдрома, някои хора откриват, че може да подобри производството на кърма.

Винаги можете да потърсите помощта на консултант по кърмене, за да разберете защо не произвеждате достатъчно мляко. По този начин можете да получите по-персонализиран план и лечение, което работи най-добре за вашия конкретен случай.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay