6 законни начина да изкарвате пари чрез тялото си

6 законни начина да изкарвате пари чрез тялото си
Pexels

Освен да си намерите втора работа, има много начини да печелите допълнителни пари. "Продажбата" на вашето тяло за научни или медицински цели е законен начин да печелите пари.

Въпреки напредъка в медицината, лекарите и учените все още разчитат на донори за определени биологични материали като плазма, сперма и яйцеклетки. Те могат да бъдат продадени с печалба, законно, или да бъдат дарени, като и в двата случая донорите изпитват удовлетворение, че са помогнали.

Вижте шест начина, по които можете законно да изкарвате пари чрез тялото си: 

1. Продажба на коса 

Ако имате дълга коса, която не е боядисвана и е здрава, можете да я продадете, както и да я дарите, разбира се. Косата се изкупува, за да се изработват перуки. Важно е косата да не е обработена, а също и цветът е от значение. 

2. Яйцеклетки

Въпросът с яйцеклетките е малко по-различен. Не би трябвало да се заплаща на донор на яйцеклетки. Донорите могат да варират от 21 до 35 години. Те трябва да са в добро здраве. Тези, които пушат, употребяват наркотици, имат висок индекс на телесна маса или имат проблеми с психичното здраве, не са допустими. В някои случаи се заплаща за цялото това нещо, но парите са за отделеното време, процедурите, през които трябва да премине жената и т.н., а не за самите яйцеклетки. 

3. Сурогатно майчинство

Сурогатното майчинство не е законно в България, но е законно в други страни. Сурогатните майки могат да бъдат по-възрастни от донорите на яйцеклетки - от началото на 20-те до началото на 40-те години е диапазонът. Изискване е също кандидатките да имат поне една неусложнена бременност преди това. 

4. Участие в клинично изпитване

Клиничните изпитвания използват здрави хора, както и такива, страдащи от специфични заболявания, за тестване на нови лекарства и терапии. Компенсацията варира в зависимост от продължителността на обучението и други фактори.

Възможно е да печелите пари, като участвате в клинични изпитвания, но може да има рискове. Повечето клинични изпитвания, които ще ви платят, ще бъдат проучвания в началото на разработването на лекарството или ваксината. Няма да има много информация за безопасността. Тези рискове са нещо, за което трябва да попитате и да приемете много сериозно.

5. Сперма

Повечето банки за сперма изискват донорите да са на възраст между 18 и 39 години. Има и генетични изисквания към донорите. Понякога има изисквания за височината, донорите не бива да пушат или да употребяват наркотици, както и да са напълно здрави. 

6. Кръв и плазма

Ако ви плащат да дарявате кръв, вашето дарение може да не се използва по начина, по който си мислите. Материалът, събран от платени донори, често се използва от фармацевтични и козметични компании. Рисковете при даряването на кръв са изключително ниски, но естествено по-добрият вариант е да дарите кръвта си, за да помогнете на човек в нужда. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay