Евгени Василев: Вече има знак за равенство между Пловдив и София по цената на жилищата

Евгени Василев: Вече има знак за равенство между Пловдив и София по цената на жилищата

Евгени Василев ръководи ARCO REAL ESTATE България от 2008 г. Преди това заема различни управленски длъжности в сферата на недвижимите имоти и инвестиционното посредничество. От 2016 г. до 2021 г. е член на  "Управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти”, България. Средното си образование е завършил в руската гимназия "А.С.Пушкин”, като след това придобива последователно няколко магистърски степени в Университета за национално и световно стопанство: Магистър по маркетинг и мениджмънт, Магистър по туризъм, Магистър по бизнес с недвижими имоти. Лицензиран брокер е на Софийска стокова борса, както и лицензиран оценител на недвижими имоти.

- Какви са стандартните цени на кв.м.?

Те много варират както в различните градове, така и в рамките на един град. В София средната цената е около 1000 евро на квадратен метър и е възможно да достигне до 3-4 хиляди евро. Някои специфични оферти в идеалния център могат да бъдат и над 5 хиляди евро. Цена за средно жилище в строеж момента е средно 1300 - 1600 евро на квадратен метър. Диапазонът е много широк и има най-разнообразни оферти. Колегите предлагат и разнообразие от качество на пазара. Някои райони на Пловдив вече се изравняват като цени с територии на столицата. В последните 2-3 години разликата между двата града буквално се стопи. В един момент разликата бе с 50%, а сега разликата е между 10% и 20% за сходен имот. Отделно има и много предпоставки, които тепърва ще вдигат цените на недвижимите имоти в световен мащаб.

- Кои квартали са най-предпочитани за живеене у нас в момента?

Има една интересна тенденция, за която от Arco Real Estate водим статистика от 15 години. Тя е на базата на опита ни на реализирали проекти в различни части на София - от южните райони (Манастирски ливади), през центъра на София и кв.Изток до район Дружба. Това, което забелязваме по отношение на клиентите, които купуват имоти при нас е, че над 60% са винаги купувачи от района, в който строим. Това са хора, които са свикнали с местоживеенето си и предпочитат да останат на същото място. Грешна е представата, че има тенденция за миграция от различни райони на София към южните. Това важи само за хората, които имат желание да се преместят в къща. Ако става дума  за клиенти, които са живели много години в София, те предпочитат да си останат в районите, независимо дали е Овча Купел, Слатина, Дружба или Гео Милев. Интересът към южните райони на София за апартаменти и жилища е основно обусловен от хора, които идват тепърва в столицата. Винаги предпочитани за живеене от болшинството клиенти си остава широк център, Изток и Лозенец. Те винаги са били и ще си останат предпочитани. Появи се и тенденция на интерес към по-модерни квартали с не толкова уредена инфраструктура - Манастирски ливади, Витоша и Кръстова вада. Предпочитанията към тези нови квартали се дължат основно на новото строителство, но за съжаление инфраструктурата е в плачевно състояние. По-старите квартали имат сравнително по-добра инфраструктура, но от друга страна обкръжаващата среда не е толкова приятна.

-Все повече хора търсят имоти в покрайнините на София. Как вървят цените там и кое е най-търсеното място за живеене?

Има сериозно търсене около София. Както за парцели за еднофамилни къщи, така и за готови имоти. Говорим за радиус около София около 15-20 км. Имаме и клиенти, които са склонни и на по-далечни дестинации, като полите на Средна гора, където да закупят имоти, които да застроят или да реновират. Категорично софиянци търсят възможности да се преместят или поне да се възползват в топлите месеци да живеят извън София и да пътуват дотам. Голяма част, особено работещите в IT сектора, са и хоум офис. Герман, Лозен и Панчарево са много привлекателни територии за тази цел. В тези райони  има сериозен интерес и за къщи и за малки апартаменти. Елин Пелин и Нови хан също са привлекателни. Те може и да се превърнат в бъдещите предградия на София. В последните години има интерес към Костинброд и Годеч. Традиционните Симеоново, Драгалевци, Бояна и Княжево си остават желани, но там вече няма толкова възможности за предлагане. Има проекти, които се случват, но в по-малък мащаб.

- Постоянно говорим за "пукане на балона”, а цените продължават да се увеличават, какви са вашите виждания занапред?

Никой не може да каже със сигурност какво ще се случва. Може да следваме някаква логика. Инфлацията в България все още е на най-високите нива в ЕС и парите на хората се обезценяват сериозно, недвижимите имоти все още са "убежище”. Това е предпоставка за купуване на имоти. Втората предпоставка са лихвите по банковите кредити,  които все още са едни от най-атрактивните в Европа и съответно клиентите имат лесна достъпност. Със сигурност ще има вдигане на лихвите, но то няма да е драстично. Например една вноска от 900 лв, при промяна на лихвата до 4%  (от 2.5% до 4%), ще увеличи месечната вноска на 1100 - 1200 лв. Това не е малко, но не е и нещо драстично. Официалната статистика показва, че доходите на хората в последните 12 месеца растат приблизително равностойно на инфлацията. Това също е предпоставка хората все още да купуват имоти. Цената на строителството е обуславящ фактор. Практиката показва, че тя ще се качва, но рядко пада чувствително. Факторите да се поддържа интерес към недвижимите имоти, както казах са - лесен и достъпен кредит, повишаващи се доходи на населението, донякъде миграция на връщащите се българи от чужбина и на такива, които продължават да изпращат средства. Не виждам индикации за  "балон” или за някакъв сериозен спад на цените. Някои надценени имоти вече си получават отговор от пазара. Влияещ фактор за пазара на недвижимите имоти е предстоящото приемане на еврото в България, което ще се случи до няколко години. В държави, които са приемали еврото през последните години в нашия регион се наблюдава покачване на цените на недвижимите имоти в периода преди и малко след приемането на еврото. Ако трябва да обобщя - не мога да кажа, че ще има съществена промяна на цените или ако има той ще се случи на единични оферти от 5% до 10%.

-За какво да внимаваме, когато искаме да закупим имот "на зелено”?

Задължително трябва да се види от кого го купуваме и кой е инвеститорът зад проекта, като е много важно да проверим дали е правил някакви промени по договореностите с клиентите си, дали се е  опитвал едностранно да промени цени и условия. Важно е и клиентите да проверяват договорите за клаузи за едностранно индексиране на цените по време на строителството. Моята задължителен съвет е - ако хората не разбират нещо, да се консултират със специалист по недвижими имоти или друг експерт, който да им даде информация за спецификите на материалите, които ще се вложат в сградата и как е планирано завършването на строежа. Най-вече дали има определен срок. 

- Предвид високите цени, нараства ли интересът към наемането на жилища?

В нашия бранш съществува следната тенденция - когато има някакъв застой или забавяне на пазара на покупко-продажба, тогава винаги наемите нарастват. Двете неща са като скачени съдове. Увеличава се търсенето и цената. От появата на Covid-19 допреди 7-8 месеца, пазарът на имоти беше доста слаб в България, защото много жилища се освободиха. Това бяха хора, дошли да работят в София, които напуснаха наеманите си места и се прибраха по родните си градове и села. И това се случваше докато преминат поне първите 2 ковид кризи. Освен това много хора се преместиха хоум офис, а това все още продължава в някои сектори. Те също прецениха, че предпочитат да се върнат по родните си места. Има я и обратната тенденция - когато се продават нови жилища, търсенето на наеми е по-малко. В момента наемът на един обзаведен двустаен апартамент в София е между 300 и 400 еврос, а на един тристаен - между 400 евро и 600 евро.

- Какви са вашите съвети към хората, които сега се насочват към закупуване на жилище?

За тези, които купуват вече готов продукт, бих казал, че е важно как ще финансират и структурират сделката. Хубаво е да се обърнат и към кредитни посредници, освен към специалисти по недвижими имоти, за да ги насочат коя банка предлага най-добри условия. Задължително е купувачите да използват юристи за проверка на собствеността на имота за готово строителство.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay