Какво е важно при проектирането на пространства за деца?

Какво е важно при проектирането на пространства за деца?

Проектирането на пространства за деца, като детски градини, училища, детски площадки, може да бъде определено с една дума и тя е "предизвикателство”. Изискванията, регулациите и поддръжката след това са изключително много и това е причината все по-малко инвеститори да се фокусират върху такива проекти. Това коментира Диляна Христова, управляващ мениджър на инвестиционна компания Nova City Group. Въпреки трудната специфика в това направление, компанията от години има свой собствен, модерен детски център в столичния кв. Младост.

Една от причините е липсата на икономическа рентабилност. Когато даден инвеститор желае да закупи определен парцел, продавачът определя цената на имота на база на кв.м. от максималната площ на сградата, която би могла да се построи. Ако теоретично там може да има 12-етажен проект с площ от 12 000 кв.м., чрез детска градина ще се построи 2-етажна сграда с площ от 2 500 кв.м. и това е икономически неизгодно за инвеститорите, разяснява Диляна Христова.

Какво е важно при проектирането на пространства за деца?

Друг фактор са множеството специфични регулации. От една страна е много трудно да се постигне пълно единодушие между проектанта, инвеститора, собственика и изискванията на Министерството на образованието, които са задължителни. Изискванията са специфични, в сравнение с една обикновена жилищна или офис сграда и те се отнасят както за откритите, така и за закритите пространства. 

Зелени площи 

Зелените площи са фактор, който предоставя "сензорно богати преживявания" на децата и е задължителен елемент, с който трябва да се съобразят проектантите.  Нужно е те да насърчават физическата активност и "сензорно богати преживявания" на децата. Изисква се определена площ за всяко дете.

Светлина

Притокът на светлина е друг елемент, който трябва да бъде съобразен от проектантите в подобен вид комплекси. Един от препоръчителните елементи са големите прозорци, които доказано предоставят възможност на децата да гледат навън, така че винаги да имат визуална и сетивна връзка с външното пространство. От друга страна просторът и естественото осветление създават спокойствие и насърчават творческото мислене. Друг задължителен елемент е те да бъдат с южно или югоизточно изложение.

Какво е важно при проектирането на пространства за деца?

Сред най-важните фактори при проектирането на пространства за деца е осигуряване на безопасността - както за откритите площи, така и за всеки елемент от интериора. Тя е основополагаща не само в началото на проекта, но и при последващата поддръжка. Съоръженията за игра и спортни дейности и материалите, от които се изработват, трябва да са съобразени с възрастта и ръста на децата, да създават едновременно уют и предизвикателство за развитие на способностите им, да са в свежи цветове и интуитивни форми. Не на последно място трябва да бъдат съобразени пространства за родителите и учителите, които да упражняват своите роли. 


 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay