Защо е важно да прегръщате децата си редовно

Защо е важно да прегръщате децата си редовно
Pexels

Прегръдка на ден държи лекаря далеч от мен! Няма съмнение, че прегръщането ни кара да се чувстваме добре, но освен това, този процес носи много други ползи, особено що се отнася до развитието на детето. Нека се потопим в науката за прегръдките и да научим какви други положителни неща носят в живота ни.

Ние вярваме, че прегръдките помагат на хората да споделят добротата, добрите настроения и да създават по-силни връзки - особено що се отнася до децата. Ето защо ние съставихме списък от несъмнени ползи, които прегръдките могат да донесат на вас и вашето дете.

Прегръдките създават щастливи деца

Психологическото въздействие на прегръдката е огромно. То не само повишава самочувствието на детето, но също така им помага да останат оптимистични. Самочувствието и оптимизмът са тясно свързани и буферират ефектите на стресови събития, което в крайна сметка кара детето да се чувства обичано и щастливо.

Прегръдките учат децата да бъдат съпричастни

Защо е важно да прегръщате децата си редовно Pexels

Прегръщането помага на вас и вашето дете да бъдете въвлечени в настоящия момент, гмуркайки се в това как и двамата се чувствате емоционално и психологически. Този вид обмен на енергия показва на вашето дете стойността на съпричастността. Случва се, тъй като развиват разбиране за това как може да се чувстват другите. Следователно прегръдката е добър урок, за да покажете на децата си какво означава да са съпричастни към хората и да обичат другите.

Прегръдките помагат за спиране на истеричните избухвания от страна на детето

Въпреки че много родители се притесняват да прегърнат детето си, когато е ядосано, за да не го възприеме сякаш лошото му поведение е възнаградено, това просто не е вярно. Прегръщането на детето ви не означава, че го поощрявате, а по-скоро му помагате. Окситоцинът, хормонът на любовта, започва да помага за успокояване на хлапето и облекчаване на безпокойството.

Прегръдките създават по-умни деца

Децата се нуждаят от различни сензорни стимулации за своето развитие. Ето защо физическото докосване и различни контакти с кожата са от съществено значение за тях. Д-р Сет Поллак и неговите колеги от Центъра Вайсман и Катедрата по психология на Университета на Уисконсин-Медисън проведоха изследвания, сравнявайки деца, осиновени от сиропиталища, и такива, които са израснали в стабилни семейства. Първата група показа повече забавяне на двигателните умения, както и нарушено когнитивно развитие поради липсата на тактилно взаимодействие.

Други изследвания показват, че предоставянето на още 15 минути тактилна стимулация на ден в продължение на 10 дни на деца в домове за сираци допринася за по-високите им резултати в оценките на развитието, както и повече активност като цяло.

Прегръдките помагат на децата да растат

Защо е важно да прегръщате децата си редовно Pexels

Учените са открили, че телата на децата спират нормално да растат, ако са лишени от сетивно докосване и по-специално прегръдки, въпреки факта, че получават редовно прием на витамини и други необходими хранителни вещества. 

Обяснението на това явление е доста просто: специалният хормон окситоцин (известен още като хормон на любовта) се отделя при прегръщане. Този хормон носи много положителни ефекти върху нашите тела, а стимулирането на растежа е един от тях. Когато се освободи, той също увеличава усилването на други хормони на растежа, което насърчава растежа на вашето дете.

Прегръдките помагат на децата да бъдат здрави

Защо е важно да прегръщате децата си редовно Pexels

Както вече споменахме, хормонът окситоцин, който се отделя по време на акта на прегръдката, има куп положителни ефекти. Един от тях е да помогнете на вашето дете да остане здраво и да подобри имунната му система. Също така, окситоцинът насърчава по-бързото зарастване на рани и спомага за намаляване на възпалението.

Освен това им помага да се справят със социалните и други видове стресове, с които едно дете може да се сблъска.

Прегръдките създават силна връзка между дете и родител

Защо е важно да прегръщате децата си редовно Pexels

Прегръдките насърчават увеличаване на доверието, което е съществен елемент в изграждането на отношенията с децата, както и с други хора.

Окситоцинът помага за намаляване на чувството на страх и увеличава готовността да поемат рискове и да се доверяват на другите. Освен това подобрява чувството за сигурност на децата и подпомага обвързването между родители и деца.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти