Защо е важно да прегръщате децата си редовно

Защо е важно да прегръщате децата си редовно

Прегръдка на ден държи лекаря далеч от мен! Няма съмнение, че прегръщането ни кара да се чувстваме добре, но освен това, този процес носи много други ползи, особено що се отнася до развитието на детето. Нека се потопим в науката за прегръдките и да научим какви други положителни неща носят в живота ни.

Ние вярваме, че прегръдките помагат на хората да споделят добротата, добрите настроения и да създават по-силни връзки - особено що се отнася до децата. Ето защо ние съставихме списък от несъмнени ползи, които прегръдките могат да донесат на вас и вашето дете.

Прегръдките създават щастливи деца

Психологическото въздействие на прегръдката е огромно. То не само повишава самочувствието на детето, но също така им помага да останат оптимистични. Самочувствието и оптимизмът са тясно свързани и буферират ефектите на стресови събития, което в крайна сметка кара детето да се чувства обичано и щастливо.

Прегръдките учат децата да бъдат съпричастни

Защо е важно да прегръщате децата си редовно

Прегръщането помага на вас и вашето дете да бъдете въвлечени в настоящия момент, гмуркайки се в това как и двамата се чувствате емоционално и психологически. Този вид обмен на енергия показва на вашето дете стойността на съпричастността. Случва се, тъй като развиват разбиране за това как може да се чувстват другите. Следователно прегръдката е добър урок, за да покажете на децата си какво означава да са съпричастни към хората и да обичат другите.

Прегръдките помагат за спиране на истеричните избухвания от страна на детето

Въпреки че много родители се притесняват да прегърнат детето си, когато е ядосано, за да не го възприеме сякаш лошото му поведение е възнаградено, това просто не е вярно. Прегръщането на детето ви не означава, че го поощрявате, а по-скоро му помагате. Окситоцинът, хормонът на любовта, започва да помага за успокояване на хлапето и облекчаване на безпокойството.

Прегръдките създават по-умни деца

Децата се нуждаят от различни сензорни стимулации за своето развитие. Ето защо физическото докосване и различни контакти с кожата са от съществено значение за тях. Д-р Сет Поллак и неговите колеги от Центъра Вайсман и Катедрата по психология на Университета на Уисконсин-Медисън проведоха изследвания, сравнявайки деца, осиновени от сиропиталища, и такива, които са израснали в стабилни семейства. Първата група показа повече забавяне на двигателните умения, както и нарушено когнитивно развитие поради липсата на тактилно взаимодействие.

Други изследвания показват, че предоставянето на още 15 минути тактилна стимулация на ден в продължение на 10 дни на деца в домове за сираци допринася за по-високите им резултати в оценките на развитието, както и повече активност като цяло.

Прегръдките помагат на децата да растат

Защо е важно да прегръщате децата си редовно

Учените са открили, че телата на децата спират нормално да растат, ако са лишени от сетивно докосване и по-специално прегръдки, въпреки факта, че получават редовно прием на витамини и други необходими хранителни вещества. 

Обяснението на това явление е доста просто: специалният хормон окситоцин (известен още като хормон на любовта) се отделя при прегръщане. Този хормон носи много положителни ефекти върху нашите тела, а стимулирането на растежа е един от тях. Когато се освободи, той също увеличава усилването на други хормони на растежа, което насърчава растежа на вашето дете.

Прегръдките помагат на децата да бъдат здрави

Защо е важно да прегръщате децата си редовно

Както вече споменахме, хормонът окситоцин, който се отделя по време на акта на прегръдката, има куп положителни ефекти. Един от тях е да помогнете на вашето дете да остане здраво и да подобри имунната му система. Също така, окситоцинът насърчава по-бързото зарастване на рани и спомага за намаляване на възпалението.

Освен това им помага да се справят със социалните и други видове стресове, с които едно дете може да се сблъска.

Прегръдките създават силна връзка между дете и родител

Защо е важно да прегръщате децата си редовно

Прегръдките насърчават увеличаване на доверието, което е съществен елемент в изграждането на отношенията с децата, както и с други хора.

Окситоцинът помага за намаляване на чувството на страх и увеличава готовността да поемат рискове и да се доверяват на другите. Освен това подобрява чувството за сигурност на децата и подпомага обвързването между родители и деца.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay