Защо са важни базовите масла?

Защо са важни базовите масла?
Какво представлява базовото масло?
Носещи, фиксирани или базови масла – така се наричат тези продукти, които служат за разредител/ "носител” на силно концентрираните етерични масла. Те обикновено се извличат от ядки или семена и се получават чрез студено пресоване. 30 мл базово масло, комбинирано с това етерично масло, което искате да използвате, стигат за масаж на цялото ви тяло.
Защо да използваме носещо масло?
Всички етерични масла (с няколко малки изключения) са много концентрирани и не е добра идея да ги нанасяте директно върху кожата си. Това ще ви донесе само проблеми. Освен това носещото масло помага етеричното да се нанася по-лесно върху тялото и да се абсорбира по-добре.
Защо са важни базовите масла?
Носещите масла имат ли полезни свойства, безвредни ли са
Чистите базови масла са абсолютно безвредни. Не е добра идея да ползвате тези, които се правят от ядки, ако сте алергични към ядки например. Във всички останали ситуации няма защо да се притеснявате.
Почти всички носещи масла имат собствени терапевтични свойства и са богати на мастни киселини и хранителни вещества.
Кои са най-често използваните базови масла
Това са масла от:
бадеми, алое вера
кайсиеви ядки, авокадо
невен, вечерна иглика
гроздови семки, лешник
жожоба, макадамия
шипки, сусам
орехи, тиквено семе

В следващите редове ще oткриете информация за малка част от базовите масла, както и полезна информация за тях. 
Защо са важни базовите масла?
Арганово масло
Подходящо за нормална, суха и зряла кожа. Използва се против стареене на кожата, белези и фини бръчици. Подходяща грижа за подхранване на кожата около очите и има регенериращо действие. Овлажнява и подхранва сухата и изтощена коса. Добре се съчетава с масла от шипка, таману, облепиха, вечерна иглика, пореч, опунция, авокадо, карите, какао, жожоба, камелия. Комбинира се със следните етерични масла: роза, тамян, имортела, смирна, палмароза, розово дърво, сандалово дърво, лавандула, ветивер
Масло от японска камелия

Има овлажняващо и омекотяващо действие. Подходящо за всеки тип кожа – мазна, смесена, суха, зряла, дори чувствителна. Прониква лесно и в дълбочина и не оставя мазен филтър. Възстановява еластичността на кожата и фините бръчки. Подходящо за подхранване на косата, като възвръща блясъка. Използва се при накъсани краища и заздравява чупливи нокти. Смесва се добре с базови масла от арган, облепиха, таману, краставица, шипка, лешник, бадем, гроздови семки, жожоба. Комбинира се с етерични масла от жасмин, нероли, индрише, тамян, розмарин, иланг-иланг, морковено семе, кедър.

Масло от краставица

Има овлажняващо и подхранващо действие. Отлично масло за поддържане на суха, зряла или проблемна кожа. Успокоява кожата след излагане на слънце, като възстановява еластичността и. Използва се превантивно против стареене на кожата и предотвратява появата на стрии. Смесва се добре със следните базови масла: от камелия, лешник, арган, шипка, праскова, жожоба, маслен извлек от невен. Комбинира се с етерични масла от жълт кантарион, хвойна, розмарин, грейпфрут, лавандула, роза, тамян, сандалово дърво, нероли, смирна.
Масло от шипка 

Има регенериращо и хидратиращо действие. Подходящо за всякакъв тип кожа, особено за суха и застаряваща. Използва се за третиране на бръчки около очи, уста, белези от акне и др. Подходяща грижа за околоочния контур – попива лесно, овлажнява в дълбочина и заглажда бръчиците. Използва се за терапия на чуплива коса и нокти. Смесва се добре със следните базови масла: от арган, таману, лешник, пореч, праскова, бадем, жожоба, гроздови семки, карите, камелия, коноп. Комбинира се с етерични масла от роза, тамян, смирна, лавандула, нероли, имортела, сандалово дърво, лайка.
Защо са важни базовите масла?
Масло от жожоба  
Има регенериращо, овлажняващо и подхранващо действие. Използва се при суха, дехидратирана и застаряваща кожа. Попива бързо и не запушва порите. Подходяща грижа за суха и изтощена коса. Изключително устойчиво - може да се съхранява около 2 години. Смесва се добре със следните базови масла: от арган, карите, жожоба, шипка, бадем, пореч. Комбинира се с етерични масла от тамян, сандалово дърво, роза, индрише, лавандула, розмарин, иланг-иланг.
Масло от кокос 

Има хидратиращо и подхранващо действие. Използва се за всякакъв тип кожа – мазна, комбинирана, суха, дехидратирана. Лесно попива. Прилага се за третиране на стрии и белези, както и преди и след излагане на слънце. Използва се за овлажняване и подхранване на косата. Заздравява косъма и му придава лъскавина. Смесва се добре със следните базови масла: от какао, карите, лешник, жожоба, слива, праскова, баобаб. Комбинира се с етерични масла от иланг-иланг, ванилия, лавандула, розмарин, сандалово дърво, чаено дърво. 
Още интересна информация за етеричните масла можете да намерите в блога "Just my place" на Михаела Михайлова.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay