Колкото повече езика знаем, толкова по-здрави ще бъдем

Учете, за да сте здрави

Колкото повече езика знаем, толкова по-здрави ще бъдем

Хората, които говорят втори език забавят появяването на заболявания като Алцхаймер с до пет години, установи изследване, публикувано във вестник Telegraph.

 

Изследването е направено върху 228 пациенти, диагностицирани с Ацхаймер, като са сравнявани техните езикови познания.

 

При хората, говорещи само един език, първите симптоми на загуба на паметта се появяват, когато са в средата на 70-те години, докато при тези, които владеят два езика, те се появяват чак когато са на 80 години.

 

Ефектът е най-осезаем при хора, които често използват втория си език, но учените смятат, че и самото му научавано много помага за отлагане на тежки разтройства на паметта.

 

Дори и научаването на език в късна възраст тренира ума и предотвратява с години деменцията.

 

Доктор Елън Бялисток, ръководител на изследването от университета Йорк в Торонто, подчертава, че владеенето на втори език не спира Алцхаймера, а само забавя евентуалното му развитие. Тя казва, че научаването на втори език е по-силна стимулация за мозъка от решаването на кръстословици или судоку.

 

"Билигвизмът няма да ви предпази от Алцхаймер, но ще забави развитието му. Ползването на два езика стимулира мозъчната дейност, то е като правене на мозъчни упражнения, които тренират познавателния резерв на мозъка", каза тя, по време на конгреса на Американската асоциация за напредък на науката във Вашингтон.

 

"То е като да държиш бутилка с бензин в колата си. Когато горивото ти свърши, няма да закъсаш, защото имаш резерв", попълва тя.

 

Билингвизмът подсилва областта от мозъка, която отговаря за паметта и разсъдъка.

 

Да научиш език, особено като дете, прави тази част по-устойчива на увреждане в напреднала възраст.

 

Доктор Бялисток казва, че ще продължат с проучванията в тази сфера, за да установят дали ако знаеш три или повече езика, мозъкът се увеличава и някои зони стават по-големи.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay