Лесни упражнения при застояване в офис

Лесни упражнения при застояване в офис
Pexels

Константин Ковачев кинезитерапевт от 20 години, който се е посветил на превенция на болките и проблемите на хората. Със съпругата си създават иновативния метод Active sitting, базиран на това как да си помагаме сами за болките в тялото. Автор е на книгите "Как да се справим сами с болката в тялото” и ”Физическа и емоционална трансформация”, която акцентира на връзката между емоционалното и физическото състояние. Константин Ковачев е завършил Спортната академия, специалност кинезитерапия. От 2015 година задълбочава сериозно в сферата на приложната кинезиология и придобива допълнителни квалификации. Започва да експериментира с тази наука, навлиза в дълбочина за причините за болките в тялото и се посвещава да ги изследва. Преминава курсове по техника за емоционална свобода и енергийна психология и отчита, че немалка част от болките в тялото са вследствие на емоционални дисбаланси. Представяме ви неговите практични съвети за неутрализиране на вредите в тялото при заседяване в офис.

Човешкото тяло е приспособено за движение. Когато прекарваме дълги периоди без никаква физическа активност, мускулите ни отслабват. Това важи особено за тези на краката и бедрата, които не се стимулират по никакъв начин, когато седим на едно място. В последните години, особено по време не COVID-пандемията, проблемът със заседяването в офис или като цяло в обездвижено положение, става толкова голям, че дори има специален термин - "седяща болест" (sitting disease), който обединява всички последствия за здравето, свързани с прекаленото стоене на едно място. То доказано довежда до травми и затруднено движение в дългосрочен план. Причината е, че напрежението, което обикновено трябва да бъде поето от мускулите на краката, гърба и корема, се прехвърля главно върху гърба, което води до проблеми с гръбнака. При заседналост, напрежението върху гръбначния стълб е с 40% до 90% по-голямо отколкото при изправено положение. Това може да доведе до болка и износване на прешлените; прегърбване и притискане на белите дробове, което дори може да навреди на правилното дишане и на други жизнени функции. "Усеща се още бързо изморяване и непродуктивност”, коментира Константин Ковачев, създател на метода Active sitting и на първата цялостна програма за Физическа и Емоционална Трансформация, базирана на приложна кинезиология.

Един от най-честите проблеми е неправилното седене. Много хора търсят удобна позиция докато работят и обикновено тя  се изразява в усукване на гръбнака, седене леко настрани, изнесена глава напред или надолу. А това води до проблеми с нервната система и мускулите.

Кръстосаните крака например, е много често срещана неправилна позиция при хора, работещи дълго време в заседнало положение. При нея се усуква целият гръбнак и се получава дисбаланс между лявата и дясната страна, което може да доведе дори до сколиоза. "Ние сме създали специално упражнение, което да балансира това усукване на гръбнака. То се казва ”упражнение за твърдата мозъчна обвивка”. Сядаме на стола удобно с изправен гръб. Обхващаме с длан в долната част на ребрата, а с другата - бузата с палец покрай ухото. Завъртаме леко главата в посоката на срещуположното рамо. Вдишваме дълбоко, задържаме дъха и започваме да пружинираме, като прибутваме едновременно с двете длани ребрата и главата. Издишваме, задържаме дъха и отново пружинираме с двете длани. Изпълняваме 3-5 движения за всяка от двете фази (вдишване и издишване). Повтаряме цялото упражнение на другата страна, със смяна на ръцете. Получава се цялостно усукване. Това балансира мускулите и нервната система и отсуква гръбнака. Помага за болки в кръста и гърба. Ако след това упражнение се усетим, че отново кръстосваме краката, разкрътосваме ги и пак правим същото упражнение. Чрез него може да се отучим за месец от лошата стойка”, споделя Коко Ковачев.

Друг чест проблем, причинен от заседяването в офиса, е навеждането на главата надолу, което се среща при много хора заради работа на таблет, телефон или компютър. Това предизвиква слабост и напрежение в мускулите на тила и врата. Съответно седейки повече от 1 час в тази позиция, изключително много се напрягат дълбоките мускули на врата и оттам може да се получи притискане на нервни окончания, повишаване на кръвното и доста проблеми, включително с вестибуларния апарат. Трябва да се усещаме на всеки час и с кокалчетата на юмруците да разтриваме горната част на тила - от средата до зад ушите. Това се изпълнява за 10 секунди с които разтриваме цялата част. След това може да направим упражнението "доволно куче”. "Прибутваме максимално нагоре брадичката с два пръста - с палеца и показалеца и започваме движение на главата вляво и дясно. Това успява да отпусне напрежението в първите прешлени на врата, които са свързани с кръвооросяването на главата, с вестибуларния апарат и съсредоточаването. Помага за подобряване на кръвообращението към мозъка и съответно - съсредоточаването. Премахва и схващанията  на врата”, акцентира кинезитерапевтът.

А ето и едно упражнение, което помага за проблеми с пръстите, китките и предмишниците. Хората често се оплакват от подобни проблеми, особено при работата с мишка и компютър. Една от причините е спазъм на малкия гръден мускул. Решението е "упражнение за масажиране на малкия гръден мускул”. Бъркаме под мишницата със  пръстите на срещуположната ръка и изнасяме хоризонтално 10 см ръката настрани посока гръдната кост и стигаме точно до равнището на гръдния мускул  и масажираме.

За да се преодолеят последствията от заседяването, Коко Ковачев препоръчва поне веднъж в деня да се прави цялата гимнастика, която включва комплекс от упражнения, най-добре преди работа. През деня могат да се изпълняват отново отделните упражнения.

Редовното практикуване на гимнастиката Аctive Sitting е помогналa на хиляди, не само да предотвратят болки и схващания, но и да лекуват много сериозни травми. Например дискови хернии, оттоци, високо кръвно налягане… От метода Active Sitting успешно се възползват хора от 4-години до 87-годишни.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay