Пàрено тесто за еклери и понички

Френско тесто в девет стъпки

Пàрено тесто за еклери и понички

Французите си приписват авторството на лекото пàрено тесто или, както те го наричат, pâte à choux, от което се получават пухкавите и въздушни еклери, профитероли и гужери. То е смес от вода, сол, мазнина, брашно и яйца, а ролята на набухвател играе парата, която при приготвяне се образува заради високото съдържание на влага.

Едната версия за изобретяването му е, че е създадено още през ХVI век от италианеца Пантерели, един от готвачите на Катерина Медичи във Франция. Антоан Карем пък го е усъвършенствал и превърнал в профитероли два века по-късно. Но дали корените му са френски, италиански, иберийски или пък отомански съвсем не е ясно, понеже от същото тесто се приготвят както италианските дзеполе и испанските чурос, така и добре известните ни тулумби.

Предлагаме ви техниката за приготвяне на пàрено тесто, демонстрирана от шеф-готвачът на сп. "Меню" Ивелина Иванова в стъпки.
 
1. В тенджера се слагат заедно водата (или водата с млякото), солта, захарта (ако е предвидена в рецептата) и маслото, нарязано на кубчета.
2. Загряват се на умерен огън, докато заврят и маслото се стопи.
3. Сипва се наведнъж брашното.
4. Разбърква непрекъснато с дървена лъжица 1-2 минути, докато тестото стане на топка.
5. Когато започне да се отлепва от стените на тенджерата, се маха от огъня. Температурата на тестото в този момент е 80°С.
6. Охлажда се, като се разбърква минута. Така тестото достига до температура 50°С.
7. Яйцата се добавят едно по едно (или леко разбити се добавят на порции) при непрекъснато разбъркване. Може да се разбърква на ръка с дървена лъжица или на ниски обороти с миксера с приставката за тесто. Всяко яйце (или порция разбити яйца) се добавя, след като предишното се е абсорбирало напълно.
8. Пàреното тесто за печене (еклери, профитероли и др.) е гладко и лъскаво. Ако се вдигне с дървена шпатула, се задържа 2-3 секунди и после пада на ленти. Тестото за пържене (тулумби, понички и др.) е по-гъсто и тежко, защото се приготвя с по-малко яйца.
9. Ако пàреното тесто се пече, шприцова се горещо и се оставя да се охлади до стайна температура преди печене. Ако се пържи, първо се охлажда до стайна температура и тогава се шприцова направо в горещата мазнина.

сп. Меню

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



32
Не е посочен 30.05.2012|11:11
Не знам дали ще имам успех , но ще се пробвам :)
31
Не е посочен 30.05.2012|10:58
по малко като се ядат не се дебелее
30
Не е посочен 30.05.2012|10:58
много обичам еклери
29
Не е посочен 30.05.2012|10:48
как бих ги лапнала всичките, ама се дебелее от тях :(
28
Не е посочен 30.05.2012|10:35
то всичко хубаво , ама е много калорично:(
27
Не е посочен 30.05.2012|10:34
26
Не е посочен 30.05.2012|10:23
тесто ли е - по-далеч от мен
25
Не е посочен 30.05.2012|10:17
а така , един живот живеем :)
24
Не е посочен 30.05.2012|10:15
стига бе хора , трябва да се стягаме за плажа :)
23
Не е посочен 30.05.2012|10:08
купувам си като ми се доядат еклери и понички , изобщо не си играя да правя
22
Не е посочен 30.05.2012|09:30
калорийна бомба...иначе не се съмнявам,че ще е много вкусно!
21
Не е посочен 30.05.2012|09:11
не ми се занимава,а и като си направя сама означава,че не само ще бъдат по-вкусни,а и повече:)такаче по-добре един от магазина и да си начеша крастата
20
Не е посочен 30.05.2012|09:04
Интересно!Ще пробвам да си спретна еклери с френското тесто :Р
19
Не е посочен 30.05.2012|08:41
Стига с тия сладки, отидоха ни талиите и ханшовете на кино, как се смъкват тези килограми после, става трудно.
18
Не е посочен 30.05.2012|08:39
Изглежда добре да, но ми се струва доста сложно за приготвяне, струва ми се, че няма да се справя с това.
17
Не е посочен 30.05.2012|08:38
Да, наистина, отиде ни диетата, тези сладки лакомства много ме изкушават, не мога да им устоявам.
16
Не е посочен 30.05.2012|08:33
Много е сложно за мен, направо от магазина :)
15
Не е посочен 29.05.2012|20:51
Мммм много вкусно изглежда!
14
Не е посочен 29.05.2012|18:54
ммм как искам поничкааа
13
Не е посочен 29.05.2012|18:40
Както съм гладнаааа
12
Не е посочен 29.05.2012|18:17
Това изглежда много вкусно
11
Не е посочен 29.05.2012|17:02
Много вкусно изглежда, но и много сложно за приготвяне, а и не ми изглежда особено здравословно.
10
Не е посочен 29.05.2012|16:13
Това е висша математика за мен!
9
Не е посочен 29.05.2012|15:45
Аз съм си винаги гладен като чета рубриката за храната ;)
8
Не е посочен 29.05.2012|15:43
Толкова варианти има за това тесто...да се чуди човек какво по-напред да си измислиш :)
7
Не е посочен 29.05.2012|15:40
Оооо да, жените! Поредният удар в десетката от ваша страна - браво!
6
Не е посочен 29.05.2012|15:09
Добра съм в кухнята, но убийте ме няма как да разбера без уред каква ми е температурата на тестото... и пропорции на съставките май не сте ни дали. Ама карай :) Рецептата е хубава все пак :)
5
Не е посочен 29.05.2012|14:43
4
Не е посочен 29.05.2012|14:42
Харесвам всичко френско :).
3
Не е посочен 29.05.2012|14:42
Доста лиги потекоха вече...
2
Не е посочен 29.05.2012|14:41
Много добре изглежда :).
1
Не е посочен 29.05.2012|14:37
сега пак огладнях!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay