Как да изберете правилния спорт?

Движение за всеки случай

Как да изберете правилния спорт?

Както се досещате, изборът на фитнес програма е абсолютно свободен и индивидуален. Опитайте се обаче да откриете онази физическа дейност (в подходяща комбинация с други), която ви кара да се чувствате най-добре.

За американския здравен специалист Кейт Хейс, например, перфектният спорт е тичането. "Когато започнах да бягам, практикувах клинична психология в Ню Хемпшир. Установих, че благодарение на редовния джогинг по-лесно преодолявам спънките в живота си. Това ми даде идея да включа упражнения в практиката си и да използвам физическата активност, за да се грижа по-добре за психическото здраве на пациентите си."

Без значение програмата, която ще изберете обаче, Хейс ви съветва:

  • Упражненията да бъдат ритмични и повтарящи се, за да регулирате по-лесно сърдечния си ритъм. Пробвайте колездене и равномерно тичане.

  • Сесията трябва да предполага поне минимално умение или подготовка, за да я практикувате с по-занижена степен на концентрация.

  • Не превръщайте тренировката си в състезание. Защо трябва настроението ви да зависи от победа или загуба?

  • Заложете на умерена интензивност

Обаче не забравяйте, че това са само указания: ключът в подходящото натоварване е във вас. Има дни, в които само ходенето може да ви направи щастливи. Но в други, за да се справите с депресията и чувството за безпокойство, може да почувствате нужда от по-интензивна тренировка.

Ами ако не сте в настроение... за упражнения?

Американският персонален инструктор Ейприл Соулс има хитра стратегия, която прилага към клиентите, за да ги накара все пак да "пожелаят" тренировката. Соул ги окуражава да започнат с кратка програма от упражнения за разтягане.

"Хората несъзнателно се увличат и изпъляват цялата сесия. Но им е нужно около 20 минути, за да хванат вълната", шегува се тя.

Ето какъв тип упражнения препоръчва Соул, взависимост периода от деня:

  • Сутрин: Нападите са страхотен начин да загреете големите мускулни групи. Тогава са подходящи също лицевите опори, както и коремните преси: "Нямате нужда от специална екипировка, а само от достатъчно пространство", казва Соулс.
  • На обяд: Сложете маратонките и се разходете в парка.
  • Вечер: Бързо ходене преди или след вечеря би било едно добро решение. За да сте сигурни, че получавате максимлна полза от сесията си обаче, е нужно да се изпотите добре.

Връща ли ви наистина тренировката доброто настроение?

За да оцените положителните ефекти от предпочетената физическа дейност, Хейс препоръчва да ползвате въображаема скала от едно до десет. Преди да започнете сесията, отбележете какво е настроението ви в момента, а в края вижте дали то има подобрение. Ще останете изненадани от прогреса си.

"Различните хора се кефят на различен тип упражнения, това е истината. Въпрос на време е да откриете вашата любима сесия и да се възползвате максимално от нея", коментира още Хейс.

"Правилните" упражнения ще ви накарат да се чувствате по-добре: както физически, така и психически.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay