Училище без граници

Експериментално учебно заведение представя нова интериорна система за обучение на учениците

Широки пространства с модерно обзавеждане. Артистични интериорни хрумвания и стимулиращи умствената дейност цветове. Места за почивка и лаптопи на всеки ъгъл.

Така изглежда едно експериментално училище в Стокхолм.

Вместо класни стаи, отрупани с бюра и столове, то си има едно огромно помещение, умело разделено на по-малки такива, посредством разчупени дизайнерски решения.

Учениците не бива да бъдат поставяни в граници и изглежда това е максимата, от която се ръководят създателите на проекта. Редно е училището да бъде институцията, която развива мисловната дейност на децата, а ако тя бъде "посечена" от рано, едва ли ще се прояви със същата сила на по-късен етап.

Училище без границиRosanBosch
Идеята е учениците да бъдат обучавани чрез съвременни интерактивни методи. Вместо на класове, те са разделени на групи по интереси. Вместо с обичайната черна или бяла дъска, училището разполага с гигантски "айсберг", в който има кино.

Експерименталният проект включва още помещение за релакс, обособени зони за учене, "стая" за индивидуално обучение. В училището лаптопите са най-важното пособие на децата, затова всички разполагат с такива.

Системата за обучение Vittra, която се прилага, не обучава учениците по отделни предмети, а ги учи да решават различни казуси, като използват знания от различни аспекти.

Училище без границиRosanBosch
Предполагаме, че проектът е посрещнат с разбиране и позитивизъм в Швеция. Чудим се обаче дали би имал почва и у нас? Не се ли нуждаят днешните ученици от подобно "побутване"? Ново, съвършено различно от всичко, което са виждали до момента, поставящо на първо място техните, а не нечии други интереси?

В нашата галерия можете да разгледате снимки на интерактивното учебно заведение. А ако тази статия ви харесва, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.2
viki todorova 07.05.2013|20:34
Може и да е доста сполучлива тази идея.
1
Milen Stanchev 07.05.2013|10:08
Зеленият цвят, който го има на две от трите снимки, мога да кажа, че ми е любимия! :)))
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти