Как правилно да премахнете увехналите цветове на мушкатото?

Как правилно да премахнете увехналите цветове на мушкатото?

Мушкатото е истинско цъфтящо чудо. С правилните грижи то ще ви радва с неизчерпаем запас от цветове от пролетта до есента. Нуждае се от много слънчева светлина, топлина, вода и хранителни вещества, за да произвежда непрекъснато нови цветове в продължение на много месеци. Перфектният режим за разкрасяване на повечето сортове мушкато включва и редовно отстраняване на увехналите цветове и изсъхналите листа. Експертите на Pelargonium for Europe (PfE) са подготвили няколко ключови съвета за подрязване.

За постигане на перфектен външен вид, оптимално здраве и максимална сила на цветовете, редовното отстраняване на увехнали или повредени цветове или листа е важно по три причини. Първо, мушкатото просто изглежда по-добре. Второ, това предотвратява развитието на болести. Във влажни условия увяхналите цветове и листа са склонни да се слепват, което ги прави идеална среда за развитие на гъбични заболявания. И накрая, отстраняването на увехналите части стимулира образуването на нови цветове. Вместо да отделя енергията си в образуването на семена, мушкатото влага цялата си сила в производството на нови цветове, така че подрязването зарежда растението с още повече цветове.

Единични цветове и чадърчета

Как правилно да премахнете увехналите цветове на мушкатото?

Цветовете на мушкатото растат на гроздове, известни като чадъри, които се състоят от голям брой отделни цветове. По правило не всички цветове в един чадър цъфтят по едно и също време, което означава, че някои цветчета в един и същи чадър може вече да са увяхнали, а други още да не са цъфнали. Въпреки че се виждат само няколко завехнали цветчета, много любители на мушкатото смятат, че е срамно да премахнат целия чадър. Ако случаят е такъв, не е проблем да отстраните само отделните цветове, които са започнали да вехнат. Ако обаче имате много мушкато, това може да отнеме доста време. Затова е напълно нормално да премахнете целия чадър. Игнорирането на увехналите цветове и листа за по-дълъг период от време не е препоръчително. При полудвойните и двойните сортове това е по-важно, отколкото при едноцветните мушката.

Отчупване вместо рязане

Не е необходимо да използвате нож или ножица, за да отрежете цветовете и чадърите. Можете лесно да изваждате отделни изсъхнали цветове. Ако цветчетата са повяхнали, но още не са изсъхнали, откъснете ги поотделно в основата. За да отстраните целия чадър, проследете стъблото с два пръста, докато откриете основата на летораста, след което го откъснете срещу посоката на растеж. 

Изберете подходящото време

Как правилно да премахнете увехналите цветове на мушкатото?

Мушкатото се подрязва по-лесно, когато стъблата са пълни с течност. Обикновено това се случва няколко часа след поливане или проливен дъжд. Говорейки за дъжд: Мушкатата са издръжливи и не изискват особена поддръжка, но бурното и дъждовно време не е точно за тях. Продължителните дъждове и силните ветрове са особено проблематични за сортовете с големи, полудвойни и двойни цветове. Ако не можете да осигурите на мушкатото защитно покритие, премахнете мокрите и повредени цветове и листа възможно най-бързо след период на лошо време.

Самопочистващо се мушкато

Как правилно да премахнете увехналите цветове на мушкатото?

Ако не обичате редовно да подрязвате мушкатото, самопочистващите се сортове са добър избор. Те сами се освобождават от избледнелите цветове и обикновено веднага произвеждат нови. Въпреки това увяхналите листа все още трябва да се отстраняват ръчно. Самопочистващите се мушката се срещат предимно сред влачещите се сортове. 

Как правилно да премахнете увехналите цветове на мушкатото?

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay