Шоколадът и карамелът са от онези неща, който сякаш са били предназначени да съжителстват заедно в десертите изначално. Поне на нас тази комбинация ни е любима и определено служи като гарант за прекрасен вкус. По този повод днес ще ви представим и точната рецепта на най-вкусния карамелено-шоколадов сладкиш, който някога сте яли.
Необходими продукти:
За блата:
2/3 чаша размекнато масло
½ чаша захар
1 ¼ чаша брашно
За карамела:
½ чаша масло
½ чаша кафява захар
2 с.л. светъл царевичен сироп
½ чаша кондензирано мляко
За шоколада:
(по желание) ½ чаена лъжичка морска сол, по желание
1 ¼ чаши млечен шоколад, натрошен на малки парченца
Начин на приготвяне:
Започнете с блата на сладкиша. Загрейте фурната на 180 С. В , с помощта на миксер, разбийте маслото, захарта и брашното, до получаване на трошливо тесто. Разпределете в тава за печене и сложете във фурната за около 20 минути.
Пристъпете към карамела сложете маслото, кафявата захар, царевичния сироп и кондензираното мляко в средно голям тиган на средна температура на котлона, да се загрее. Оставете да поври течността за 5 минути, като разбърквате периодично. Махнете от котлона и разбъркайте много енергично в продължение на 3 минути. Сложете карамела върху изстиналия блат.
Поръсете със солта (тя се добавя, за да изпъкне още по-силно сладкият вкус) върху карамела. Разпределете отгоре шоколадовите парченца и върбете във фурната за 1 минута още. Загладете стопения шоколад с шпатула или нож, можете да направите и ивици с вилица, ако желаете.
Оставете да се охлади напълно и отрежете красиви квадрати от най-вкусния сладкиш с карамел и шоколад.
Още сладки изкушения от Kulinar.bg:
Ябълков сладкиш с орехи и сладко от малини
4 | 0 |