Соленият карамел стана изключително популярен напоследък и има защо- има неповторим вкус. Всъщност главният герой в този десерт е именно соленият карамел, а браунито просто е чудесна основа.
Ето как да приготвите вкусно брауни със солен карамел:
Необходими продукти:
За браунито:
Спрей за готвене
1 1/2 ч. пръчици масло
1 1/2 ч. захар
1/2 ч. какао на прах
4 яйца
2 ч.л. ванилов екстракт
3/4 ч. брашно
щипка сол
За карамеления сос:
1 ч. захар
1/4 ч. вода
4 с.л. масло
1/4 ч. сметана
морска сол, за поръсване отгоре
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса и напръскайте тавичка със спрей за готвене. В средна тенджера на слаб огън разтопете маслото. Отстранете от огъня и оставете да се охлади за 4-5 минути.
Разбъркайте какаото на прах и захарта, докато се смесят. Постепенно добавете яйцата и ванилията.
В средна купа смесете брашно и сол. Постепенно добавете сместа към тестото за брауни, като разбърквате, докато се комбинира добре.
Изсипете в подготвената тава и печете 35 до 40 минути. Оставете браунито да изстине.
Направете карамеления сос:
В малка тенджера добавете захарта и водата и разбъркайте с дървена лъжица, за да се смесят. Оставете да заври, като разбърквате често. Увеличете котлона и оставете сместа да стане златиста, без да разбърквате, още 4- 5 минути.
Изключете котлона и добавете маслото и сметаната. Оставете леко да се охлади в тигана, докато започне да се сгъстява, след което изсипете върху охладеното брауни. Поръсете обилно с морска сол.
Оставете карамеления сос да стегне за поне 20 минути, преди да нарежете десерта.
Да Ви е сладко!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |