Без значение дали обичате да готвите или просто ви се налага да го правите, има някои основни неща, които трябва да знаете. Ако имате основни познания, свързани с готвенето, ще се чувствате много по-уверени в кухнята и ястията ще се получават много по-вкусни.
1. Печете равномерно всеки път
Без значение каква е фурната ви, ако по средата на готвенето завъртите тавата, храната ще се изпече много по-равномерно и много по-добре. Всяка фурна има "горещо място", така че е добре да използвате този трик.
2. Гарнирайте с пресни билки
Използвайте пресни билки при готвенето. Това дава по-приятен вид и аромат на ястието.
3. Научете се да използвате ножа като професионалист
Винаги дръжте пръстите си прибрани върху доминиращата си ръка, като използвате горните си кокалчета, за да ръководите ножа, докато режете. Ако пръстите ви останат прибрани, няма начин да се порежете! Също така избягвайте да поставяте показалеца си върху горната част на ножа.
4. Избирайте подходящата големина на съдовете
Например, ако препълните тигана, храната, която е отгоре, ще се задушава, а няма да се пържи.
5. Как да спрете да плачете, когато режете лук
Можете да поставите лука в ледено студена вода 10 минути преди рязане, за да предотвратите сълзене на очите.
6. Гответе на висока температура
Не се страхувайте от топлината. Ако искате да запържите пържола или да сотирате зеленчуци, трябва да увеличите котлоните доста. Ако използвате ниска температура, няма как да се появи вкусната, хрупкава коричка, която всички обичат.
7. Подготвяйте се предварително
Ако нямате достатъчно време да готвите, предварителното подготвяне и нарязване на основните продукти, може да ви спести много време.
8. Добавете сол, когато варите паста
Солта във водата за варене на паста, овкусява пастата и я предпазва от слепване.
9. Перфектното твърдо сварено яйце
Сложете вода в една тенджера и я оставете да заври. Внимателно сложете яйцата и ги варете 7-10 минути. Ако варите яйцата 10 минути, те ще бъдат твърдо сварени.
10. Как да готвите ориз правилно
На много хора им е трудно да готвят ориз, а всъщност е много лесно. Сложете равно количество вода и ориз и оставете да заври. След като течността заври, намалете температурата и оставете оризът да се сготви. Не го разбърквайте и не махайте капака по време на готвене, защото парата ще излезе, а не искате това да се случва.
11. Оставете месото да достигне стайна температура, преди да го готвите
Ако оставите месото да достигне стайна температура преди готвене, то ще бъде по-сочно и по-вкусно, след като го сготвите.
12. По-добро блендиране
Когато си правите смуути, първо слагайте течността, а след това твърдите съставки. Това ще помогне на блендера да се справи по-добре и сместа ще се получи по-гладка.
13. Белене на чесън като професионалист
Преди да започнете да белите чесъна, натиснете отгоре скилидката с плоската част на ножа. Така ще се обели много по-лесно.
14. Поръсвайте ястията със зехтин
Поръсвайте ястията с висококачествен зехтин, след като са готови. Това дава богат и плътен вкус на храната.
15. Не се страхувайте от солта
Завършването на ястието с щипка морска сол добавя дълбочина на вкуса и изважда всички аромати.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 | 1 |