Великият пост- какво трябва да знаете?

09.03.2023 | 12:00 по статията работи: Jenite.bg
Великият пост е периодът от 7-те седмици преди Великден. Тази година започна на 27 февруари и ще завърши на 15 април.  Това е най-дългият и важен пост. През този период хората трябва да се въздържат от определени неща, включително от храни с...

Какво трябва да знаете преди да станете веган

22.03.2021 | 13:00 по статията работи: Jenite.bg
Все повече хора стават вегани. Екологичната и етична аргументация за диета без всякакви животински продукти, включително месо, риба, млечни продукти и яйца, е убедителна. Според изследвания от Оксфордския университет, веганството е...

Постите - начинът да пречистим тялото, ума и душата

21.11.2015 | 10:30 по статията работи: Вяра Иванова
Постите имат няколко различни предназначения, според това от каква гледна точка се спазват. Някои хора го правят само и единствено, защото е "модерно” и някой около тях го прави, други го правят от здравословно съображение - или като вид...

Постите - вредни или полезни?

17.03.2013 | 11:09 по статията работи: Марина Янева
На 18 март, понеделник, започват постите преди Великден. Те продължават 7 седмици и са в идеалния предпролетен период, в който организма така или иначе има нужда от почивка. Колегите ни от Kulinar.bg ни разказаха малко повече за вредите и ползите на...

Кога се пости през 2013?

01.03.2013 | 12:48 по статията работи: Марина Янева
Дори в случаите, когато човек не е религиозен, постите са хубаво нещо. Благодарение на тях, в определени периоди от годината пречистваме както организма, така и съзнанието си. Според официалното определение, пост е период на въздържане от...

Седмица на постите: Тези сармички са любими на всички

19.12.2012 | 13:30 по статията работи: Марина Янева
Продължаваме с подготовката за празничната трапеза. След смилянския боб идва ред на нашите любими традиционни постни сарми. Взехме класическата рецепта от Kulinar.bg, но пак там може да откриете и различни вариации по темата "сарми".Необходими...

Седмица на постите: Смилянски боб, пикантен при това

18.12.2012 | 11:00 по статията работи: Марина Янева
След по-малко от седмица ще седнем около трапезата на Бъдни вечер. Ето защо решихме да намерим традиционни рецепти за постни ястия, подходящи за празничната вечеря. А и не само - все пак именно в дните преди Коледа е хубаво да се подложим на...

Постен сладкиш с мед

29.11.2012 | 16:47 по статията работи: Марина Янева
Може би повечето от вас не знаят, но постите започнаха преди повече от седмица. Коледа е далеч, а jenite имаме нужда да си хапваме сладко. Няма място за притеснение! С помощта на колегите от Kulinar.bg намерихме бързо решение на притеснителния...

Бъдни вечер – ритуален правилник

24.12.2011 | 09:22 по статията работи: Веселина Маринова
Съвременни хора сме, но в дъното на душата си всеки има по-малка или по-голяма склонност към суеверие и религиозен мистицизъм. Затова и празник като Бъдни вечер, който у нас е свързан с богат ритуал, необичайно вкусна постна трапеза и куп...

Онче, бонче, празнично бидонче

16.12.2011 | 09:26 по статията работи: Марина Янева
Кухнята е едно от местата, на което човек може да се усамоти. Да си приготви нещо вкусно, да го изяде, без никой друг да разбере. И тъй като в нашето бедно на кулинарни хоризонти общество съществуват десетки забранени ястия, е по-лесно да си...

Кускус с осем зеленчука

14.12.2011 | 09:47 по статията работи: Марина Янева
Всъщност оригиналната мароканска рецепта е със седем зеленчука и включва ряпа, зеле и тиква, така че настоящият сезон е доста неподходящ за приготвянето ѝ. А и комбинацията, която ви предлагаме, със сигурност е по-близка до българския вкус....

Вкусни пости

12.12.2011 | 10:09 по статията работи: Мария Димитрова
Моисей прекарал 40 дни в Синайската планина без хляб и вода. След това изпитание той получил 10-те Божи заповеди. Неговите спътници пък трябвало да ядат безквасни хлябове в определени дни от годината, за да отдадат почит на Господ и той да ги...

Картофени яйца

10.12.2011 | 09:46 по статията работи: Марина Янева
Едно ястие, което не отнема време, ако не броим варенето на картофите. При предварителна подготовка на продуктите, самото готвене не трае повече от десет минути. Храненето - също! Просто защото е страшно вкусно. Необходими продукти за 4...

Никулденски рибник

06.12.2011 | 09:33 по статията работи: Марина Янева
Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие на този празник. Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе...

Готови ли сте за Никулден?

05.12.2011 | 11:07 по статията работи: Веселина Маринова
За Николай Мирликийски легендите са като почитателите му – и православни, и католически, и езически. Свят човек, образец на добродетелност и аскетизъм, свети Николай Чудотворец или още Свети Никола е най-прочут като покровител на...

Постни пълнени чушки

30.11.2011 | 11:37 по статията работи: Марина Янева
Празното пространство, предлагано от чушките, дава чудесни кулинарни възможности за използването му. Като балансираната комбинация на тофу, булгур и маслини от тази рецепта. Необходими продукти за 4 порции: 4 едри чушки за пълнене ½...

Салата от зеле, ябълки и орехи

23.11.2011 | 14:24 по статията работи: Марина Янева
В понеделник ви разказахме за чудотворните свойства на зелето. Като добавим към причините за консумацията му и факта, че ни остават още много постни дни, тази рецепта ни се струва съвсем на място. Тази есенна витаминозна салата разчита на...

40 дни вегетарианци

22.11.2011 | 13:56 по статията работи: Марина Янева
Някои от вас може би са взели решение през следващия месец да тестват волята си и да пречистят организма си. Дните на пости се приемат по различен начин от повечето хора. Дори да не сте чак толкова религиозни, за да се отдадете на пълен пост,...

Твърдоглавият зеленчук

21.11.2011 | 10:07 по статията работи: Кристина Николова
Зелето е един от онези представители на флората, използвани за кулинарни цели, които не блестят с привлекателен вид или запомнящ се вкус, но без които трудно можем да си представим менюто си. Познато от древни времена, то отдавна се възприема като...

Есенен рататуй

16.11.2011 | 12:47 по статията работи: Марина Янева
В тази сезонна версия на известното провансалско ястие тиквичките са заменени от доста по-едрата си оранжева роднина, което леко премества вкусовия профил на рататуя към сладката гама. Ястието е перфектно решение за дните, посветени на пости....

Есенната принцеса

14.11.2011 | 10:02 по статията работи: Веселина Маринова
По стечение на обстоятелствата в природата най-едрият и твърдокор плод-зеленчук, който земята ни ражда, е може би и най-полезният. Ако съдим по мнението на всички експерти, редовното похапване на считаната у нас за твърде обикновена, дори...

Панетоне с бял шоколадов сос с ягоди

18.04.2011 | 14:50 по статията работи: Цвете Тюлева
Подгответе отрано плана за Великденската трапеза. В края на седмицата, когато вече ще е позволено и на постещите да хапнат месце, заедно със сп. Меню ще ви предложим рецепта за вкусно агнешко, но сега да помислим за основното на деня преди Великден...

Постене - най-вече за здраве

04.04.2011 | 17:41 по статията работи: Лиляна Чернаева
Постенето, дълго време свързвано с религиозни ритуали, политически протести и диети, е полезно за здравето и предпазва сърцето. Това показаха резултатите от американско проучване, а ние научихме от БТА.   Кардиолози от Центъра за...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay