През последните години мултикукърите станаха изключително популярни уреди, тъй като улесняват процеса на готвене изключително много. В тях можете да варите, пържите, задушавате и т.н. Но само защото тази универсална джаджа технически може да направи всичко, това не означава, че трябва да го прави. Всъщност има шепа храни, които просто не трябва да се готвят под налягане.
Сред тях са млечни и пържени храни, както и бургери и пържоли. Тези храни не са подходящи за мултикукър поради множество причини. И докато мултикукърите са полезен инструмент при печене на чийзкейк, крем или мус, това определено не е най-добрият метод за други видове десерти. Когато става въпрос за бисквитки и пайове, винаги е по-добре да се доверите на фурната.
Ето храните, които не трябва да готвите в мултикукър:
Кремообразни сосове
Ако възнамерявате да приготвите домашен сос или супа с чедър от броколи във вашия мултикукър, помислете отново. Винаги трябва да избягвате добавянето на млечни продукти към този уред, защото високата температура ще доведе до пресичане. Вместо това добавете сирене към ястието си, след като приключи с готвенето.
Пържени храни
Когато става въпрос за приготвяне на по-здравословни версии на любимите ви пържени храни, най-добре е да избягвате напълно мултикукър. Тенджерите под налягане блокират въздуха и влагата, за да ускорят процеса на готвене, което просто не работи за храни, които са предназначени да бъдат хрупкави. Ястия като пържено пиле, картофки и лучени кръгчета са по-подходящи за фритюрник, в противен случай ще се превърнат в мокра, мазна каша.
Бургери
Въпреки че със сигурност можете да приготвите партида бургери в мултикукъра, това вероятно не е най-добрият метод за готвене. Освен това няма нищо по-идилично през лятото от сочен бургер на скара. И това е трикът – единственият начин да получите този красив опушен овъглен бургер е да приготвите вашите бургери на скара или в чугунен тиган. Приготвянето на бургери в мултикукър ще ги приготви на пара, което не е правилният начин.
Пържоли
Подобно на бургерите, най-добрият начин да постигнете опушено овъгляване на пържола е да я изпечете на скара или да я сготвите до желаната от вас температура в чугунен тиган.
Бисквитки
Перфектната бисквитка има мек, лепкав център и възхитително хрупкави ръбове, което е възможно само при равномерно загрята фурна. Печенето на вашите бисквитки в мултикукър не е добра идея поради няколко причини. От една страна, няма много място за изпичане на партида бисквитки, но по-важното е, че влагата ще накара тестото да се разтече.
Пайове
Точно както бисквитките, пайовете стават добре, когато се пекат на суха топлина във фурната. В противен случай е почти невъзможно да се направи пай с твърда и люспеста кора. Въпреки това можете да направите вкусен и плодов пълнеж за пай в мултикукъра – просто не забравяйте да изпечете цялото лакомство във фурната.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |