Рецепта за пълнена тиква с ориз и зеленчуци

Рецепта за пълнена тиква с ориз и зеленчуци
Canva

В сезона на тиквата ви предлагаме още една вкуна рецепта. Ето как да си направите пълнена тиква!

Необходими продукти:

  • 1 голяма тиква (около 2-3 паунда)
  • 1 чаша ориз
  • 2 чаши зеленчуков бульон
  • 1 глава лук, нарязана
  • 2 скилидки чесън, нарязани
  • 1 червена чушка, нарязана на кубчета
  • 1 морков, нарязан на кубчета
  • 1/2 чаша зеленчуци като грах или царевица (по избор)
  • 1 ч. л. магданоз (или други подправки по вкус)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 с. л. зехтин
  • 1/2 чаша настъргано сирене или кашкавал (по избор)

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Измийте тиквата и отрежете горната част, но я запазете за капак. Почистете семената от вътрешността на тиквата.

В голям тиган нагрейте зехтин и задушете лука и чесъна до омекване. След това добавете нарязаните чушки, моркова и зеленчуци. Задушете ги още няколко минути.

Добавете ориза и продължете да готвите още няколко минути, докато оризът започне да става прозрачен. Добавете зеленчуковия бульон, сушения магданоз и подправките по вкус. Загрейте сместа, докато заври, след което намалете огъня и оставете да се вари на слаб огън за около 15-20 минути или докато оризът попие почти цялата течност и омекне.

Напълнете тиквата с оризовата смес и по желание поръсете сиренето отгоре. Поставете капака на тиквата и я поставете в подходяща форма за печене. Покрийте с фолио.

Печете в предварително загрята фурна за около 45-60 минути или докато тиквата и оризът са напълно сварени и меки. Сервирайте пълнената тиква като главно ястие.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay