В сезона на тиквата ви предлагаме още една вкуна рецепта. Ето как да си направите пълнена тиква!
Необходими продукти:
- 1 голяма тиква (около 2-3 паунда)
- 1 чаша ориз
- 2 чаши зеленчуков бульон
- 1 глава лук, нарязана
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 1/2 чаша зеленчуци като грах или царевица (по избор)
- 1 ч. л. магданоз (или други подправки по вкус)
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 с. л. зехтин
- 1/2 чаша настъргано сирене или кашкавал (по избор)
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Измийте тиквата и отрежете горната част, но я запазете за капак. Почистете семената от вътрешността на тиквата.
В голям тиган нагрейте зехтин и задушете лука и чесъна до омекване. След това добавете нарязаните чушки, моркова и зеленчуци. Задушете ги още няколко минути.
Добавете ориза и продължете да готвите още няколко минути, докато оризът започне да става прозрачен. Добавете зеленчуковия бульон, сушения магданоз и подправките по вкус. Загрейте сместа, докато заври, след което намалете огъня и оставете да се вари на слаб огън за около 15-20 минути или докато оризът попие почти цялата течност и омекне.
Напълнете тиквата с оризовата смес и по желание поръсете сиренето отгоре. Поставете капака на тиквата и я поставете в подходяща форма за печене. Покрийте с фолио.
Печете в предварително загрята фурна за около 45-60 минути или докато тиквата и оризът са напълно сварени и меки. Сервирайте пълнената тиква като главно ястие.
1 | 0 |