"Пермакриза"- думата, която описва 2022 година

"Пермакриза"- думата, която описва 2022 година
unsplash

Речникът на английски език, издаван от "Харпър Колинс", определи коя е думата, която описва 2022 година и тя е "пермакриза". 

При избора на 10-те най-добри думи за 2022 г., Колинс се придържа към една тема, като подчертава няколко, които са свързани с продължаващи кризи, пред които е изправен светът през тази година, включително политическата нестабилност, войната в Украйна, изменението на климата и инфлацията. Списъкът включва, например, "Киев" (столицата на Украйна), както и шест новосъздадени думи като "vibe shift", "quiet quitting" и, разбира се, големият победител: "permacrisis" или "пермакриза". 

Пермакризата е продължителен период на нестабилност и несигурност, според Колинс - известен още като емоционалният еквивалент на краката ви, увиснали от перваза. 

Този термин може да се обясни също с емоджито на разтапящото се лице или популярния GIF с куче, което отпива кафе в горяща сграда и мърмори с маниакална усмивка "Това е добре".

Тимъти Шаламе го казва най-добре: "Мисля, че е трудно да си жив сега. Колапсът на обществото се усеща във въздуха – мирише на него."

След като Колинс пусна избора си за 2022 г., много хора се обърнаха към Twitter, за да потвърдят, че да, трудно е да си жив в момента. Някои потребители намираха начини да използват новите думи заедно в изречения. Докато други се обърнаха към платформата, за да попитат: "Защо отне толкова време да измислим тази дума?". Според тях думата пермакриза може да се използва от 2020 година насам и описва много добре целия период от началото на 2020 година до ден днешен.

Макар че е леко драматична, тази дума определено описва много добре реалността, в която живеем, така че ако почувствате, че губите контрол и изпитвате симптоми на страх, безпокойство, нервност и депресия, бъдете спокойни, знаейки, че сте част от колективната пермакриза, в която живеем всички в момента. 

Надяваме се, че думата, която ще описва най-добре 2023 година ще бъде доста по-положителна. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!



0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay