10 неща в дома ви, които ви изморяват

Тези неща може да са причината да не можете да се събуждате сутрин

10 неща в дома ви, които ви изморяват

Ако усетите, че се прозявате по цял ден, без да знаете защо, вашият дом може да е виновникът. Очевидно вашият декор на дома, уредите и избора на начин на живот могат да повлияят на вашето състояние на ума и колко спокоен е сънят ви. Внимавайте за тези битови предмети, които могат да се отразят негативно на вашия сън и да ви накарат да се чувствате уморени на следващия ден:

1. Бъркотията

Разбира се, вие си почивате, като не почиствате, но това може да ви накара да се чувствате още по-уморени: Проучването на Института за неврологични науки в Принстънския университет установи, че една разхвърляна, неорганизирана среда ви кара да изразходвате умствена енергия за стреса, което увеличава вашето изтощение.

2. Сините стени

Изследване на Travelodge изследва цветовете на спалнята в 2000 жилища и установи, че сините стени помагат за забавяне на сърдечния ритъм, намаляване на кръвното Ви налягане и придаване на сънливост. Добре е за вашата спалня, лошо за всички останали стаи във вашия дом.

3. Телевизорът

Както и таблетът. И двете излъчват вълни, които потискат производството на мелатонин (химикалът, който ви кара да се чувствате уморени и да ви помага да заспите), което означава, че сте по-склонни да имате по-кратък сън, което ви кара да бъдете уморени на следващия ден.

4. Кафе машината

Въпреки, че кафе машината е спасител на живота сутрин, следобед или вечер, може да е причината, поради която сте заспивате по време на вечерята. Докато кофеинът е стимулант и увеличава енергията ви, този ефект изчезва с течение на времето и ви кара да се чувствате по-лошо, по-късно. Или може би просто не сте спечелили генетичната лотария - в зависимост от вашия метаболизъм, кофеинът всъщност може просто да ви прави сънливи.

5. Алкохолът

Алкохолът ни кара да заспим по-бързо, но намалява качеството на съня. Ако сте пили алкохол на вечеря, очаквайте неспокоен и некачествен сън, следователно тежък работен ден на следващия ден.

6. Лавандулова свещ

Разбира се, този аромат е много успокояващ, но поради същата причина може да ви накара да се уморите. Психолози в университета Уеслийн откриват, че хората, които усещат тази миризма преди сън, спят по-здраво - затова не е нужно да се отказвате от нея изцяло, но се придържайте към свещи с аромат на мента или цитрусови плодове през деня и лавандула като ритуал преди лягане.

7. Вашата любима "junk food"

Храните, натоварени с обикновени въглехидрати и захар, водят до често покачване на кръвната захар, последвани от резки спадове, които ви карат да се чувствате уморени с течение на времето.

8. Ниската температура

Проучванията установиха, че оптималната температура за сън всъщност е от 15 до 20 градуса по Целзий - затова, ако държите дома си студен, може да се чувствате уморени през деня.

9. Телефонът ви

Това устройство е супер пристрастяващо (постоянна комуникация!): Изследване на Националната фондация за съня установи, че 20% от хората на възраст между 19 и 29 години се будят от обаждане или имейли поне няколко пъти на нощ. Това прекъсване на съня причинява сънливост на следващия ден.

10. Завесите 

Проучване за работници в офиси установява, че хората, които са били изложени на естествена светлина през целия ден, средно спят 46 минути повече на вечер. Същото важи и за дома ви: естествената светлина ще ви помогне да спите по-добре през нощта и да се чувствате по-спокойни на следващия ден.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay