10 поразителни факта за пармезана

10 поразителни факта за пармезана
unsplash

Пармезанът е едно от сирената, които са достигнали легендарен статус в света на кулинарията и това е абсолютно заслужено!

Това е едно от най-божествените твърди сирена и може да направи храната изключително вкусна. Добавя се към салати, супи, всякакви видове паста и много други. 

Вероятно сте фенове на пармезана, както много други хора по света, така че научете няколко любопитни факта за него: 

1. Има огромна разлика между Пармезан и Пармиджано Реджано 

Всички сирена Пармиджано Реджано са сирена Пармезан, но не и обратното.

Ако сиренето се нарича Пармиджано Реджано, то идва от италианските региони Парма, Модена, Мантуа или Болоня.

От друга страна, пармезанът е всяко гранулирано сирене от същия стил като Пармиджано Реджано.

Объркващо е, но думата "пармезан" се използва по цял свят за няколко вида твърди сирена, които всъщност са различни. 

2. ЕС защитава както сиренето Пармезан, така и Пармиджано Реджано

Регламентите на Европейския съюз защитават не само името Пармиджано Реджано, но и името Пармезан.

Това означава, че сирената Пармиджано Реджано не само трябва да идват от гореспоменатите конкретни региони в Италия, но и не можете просто да наречете всяко сирене Пармезан.

10 поразителни факта за пармезана Pexels

3. ЕС не може да направи много, за да регулира пармезана, произведен другаде

Наистина няма много правила, които да спират хората да правят сирене другаде по света и да го наричат Пармезан.

Обикновените хора трудно могат да забележат и разликите в качеството.

Например, така наречената "имитация" на пармезан, произвеждана в САЩ, обикновено отлежава само десет месеца.
Процесите, използвани за създаване на сиренето и дори начинът на хранене на кравите, които произвеждат млякото, обикновено са напълно различни.

4. Истинското сирене Пармиджано Реджано също трябва да се прави по определен начин

Както споменахме, може да бъде създадено само в определени региони на Италия. Освен това кравите, които произвеждат мляко, трябва да ядат само местно отгледан фураж.

След като сиренето се оформи, то се маркира с код, за да може да се проследи произходът му. И накрая, трябва да отлежава минимум 12 месеца.

5. Пармезанът може да отлежава 90 месеца или дори повече!

Въпреки че има строго ограничение за минималния период на стареене, няма ограничение за максималния период.
12-месечният пармезан е по-мек и по-кремообразен. Когато минат 24 месеца става много по-зърнест и е отличен за настъргване върху паста, а след 36 месеца има суха и ронлива текстура с интензивен вкус.

10 поразителни факта за пармезана unsplash

6. Пармезанът се произвежда поне от 700 години

Легендата гласи, че Пармиджано Реджано е създаден за първи път в Reggio-Emilia, провинция на италианския регион Emilia-Romagna.

Първите исторически документи, които го описват, датират от 13 век и описват сирене, доста близко до това, което обичаме да ядем днес.

Голямо разнообразие от сирена пармезан били популярни по това време, така че е много вероятно, макар и недокументирано, италианците да се наслаждават на пармезана от много по-отдавна!

7. Изненадващо хранително е!

Вярвате или не, пармезанът всъщност е полезен. Само 30 грама от него ви дават 50% от дневния прием на калций например.

Освен това е с високо съдържание на витамин А, витамин D, желязо, калий, тиамин и рибофлавин.

10 поразителни факта за пармезана Pexels

8. Коричките от пармезана могат да се използват за приготвяне на божествен бульон

Каквото и да правите, не изхвърляйте твърдите кори от пармезана!

Сложете няколко кори в тенджера с бульон, който правите, или в супа или яхния. Това ще придаде невероятна дълбочина на вкуса.

Можете също така да задушите корите и да ги похапвате, след като омекнат, както и да ги запарите в зехтин!

9. Можете да ядете пармезан, ако имате непоносимост към лактоза

В "истинския" пармезан цялата лактоза се превръща в млечна киселина през първите 48 часа от процеса на производство на сирене.

Всяко Пармиджано Реджано, отлежало дванадесет месеца или повече, е подходящо за ядене, дори да имате непоносимост към лактозата!

10 поразителни факта за пармезана unsplash

10. Пармезанът се предлага в три разновидности

Сирената се класифицират, след като преминат зададения период на зреене.

Първокласното парче е без физически дефекти и отговаря на всички определени изисквания за Пармиджано Реджано.

Питата от среден клас са абсолютно същите като първокласните сирена на вкус, но може да имат някаква форма на физически дефект в кората или структурата.

Ако питата Пармиджано Реджано има твърде много недостатъци, кората и всички маркировки се отстраняват.

Сиренето се продава просто като твърдо италианско сирене в стил пармезан без името Пармиджано Реджано.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay