10 породи кучета, подходящи за хора с алергии и 10, които хората с алергии е добре да избягват

10 породи кучета, подходящи за хора с алергии и 10, които хората с алергии е добре да избягват

3 от  10 души имат алергии към домашни любимци. Ветеринарните лекари казват, че кучешката козина не влияе толкова на този проблем, колкото пърхота и слюнката. Породи, които са склонни към лигавене, могат да доведат до влошаване на алергиите.

За щастие, има породи, които са подходящи за хората с алергии. Ето кои породи са подходящи за ваш домашен любимец и кои да избягвате, ако имате алергия. 

1. Бостън териер срещу Бедлингтон териер

Бостънските териери са популярна порода, но те са склонни към прекомерно лигавене, което ги прави лош избор за хора с алергии.

Сред териерите породата Бедлингтон е по-безопасен вариант. Тези кучета, които приличат на агнета, са покрити с къдрава плътна козина. Поради тази причина, тази порода се счита за по-хипоалергенна. 

2.  Кавалер кинг чарлз шпаньол срещу Ирландски воден шпаньол

Очарователните кучета от породата кавалер кинг чарлз шпаньол оставят много косми по дрехите и мебелите. Това може да бъде огромен проблем за хората, страдащи от алергии. Също така дългите им козини могат да събират бактерии и мръсотия. 

Има още един много приятелски настроен към децата и лоялен шпаньол, известен като Ирландския воден шпаньол. Поради двуслойната му козина, пърхотът остава в капан вътре и не е проблем за хората с алергии. 

3. Булдог срещу Басенджи

Булдогът не пуска много козина, но процесът е непрестанен. Това означава, че не е най-подходящата порода за хората с алергии. 

Сред късокосместите кучета може да има по-добри възможности за тези, които страдат от алергии. Кучетата Басенджи нямат миризма и нямат особено много пърхот.

4. Пекинез срещу Френска болонка

Пекинезите оставят косми навсякъде и се нуждаят от сресване на козината поне няколко пъти в седмицата. Наличието на много косми може да бъде проблем за собствениците с алергии. 

Френската болонка е чудесен вариант, ако харесват малки, пухкави кучета. При болонките обаче козината не пада толкова много, затова е по-подходяща порода за алергични хора. 

5. Басет срещу Афганска хрътка

При Басет козината не пада особено много, но се задържа пърхот и всякаква мръсотия. 

Афганската хрътка пък има същото pH като човешката коса, така че е чудесен вариант, ако вкъщи имате алергичен човек. 

6. Померан срещу Малтийска болонка

Помераните са очарователни, но те имат определен вид протеин, който произвеждат, който е концентриран в слюнката, урината и пърхота на кучетата. Поради това те могат да причинят алергии по-често от други породи.

Ако търсите малко куче и имате някакви алергии, малтийската болонка е по-подходяща. Те нямат подкосъм, така че им падат много малко косми. Тези кучета са подходящи и за малки апартаменти. 

7. Шиперке срещу Афенпинчер

Шиперке са кучета, които не са подходящи за апартамент. Тяхната слюнка може да предизвика специфична реакция при хората. 

Има още едно миниатюрно черно куче, което също е активно, но не предизвиква алергии. Афенпинчерите имат бавно растяща козина, която не пада много, освен това задържа пърхота, и при тях има много малко лигавене.

8. Пуми срещу Пудел

Породата Пуми не е в списъка с хипоалергенни кучета и не се препоръчва за малък апартамент. Козината се състои от 50 процента мека козина и 50 процента по-твърда. Пуми се нуждае от разресване на всеки три до шест седмици. По-добрият избор би бил пудел. Те произвеждат по-малко пърхот и миришат по-малко.

9. Сибирско хъски срещу Самоед

Хъскитата са много приятелски настроени и имат красиви очи, но не са добър избор за хора с алергии. Те оставят косми навсякъде, така че най-вероятно ще намерите мъртва кожа и пърхот навсякъде.

Като решение за големи кучета, които понякога изглеждат много подобни на хъскита, можете да си вземете самоед. Експертите казват, че въпреки че отделят много козина, тази порода има по-малко лигавене, което може да причини алергия.

10. Скай териер срещу Ши цу 

Тези две породи доста си приличат, но Скай териера предизвиква много повече алергии от Ши цу. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay