10 признака, че може да имате нисък прогестерон

10 признака, че може да имате нисък прогестерон
Един от най-честите модели на хормонален дисбаланс е ниският прогестерон. В тази статия ще обясним защо прогестеронът е толкова важен за хормоналния баланс на жените и някои от общите признаци, които предполагат, че може да имате този модел.

Какво прави прогестеронът за вас?

Прогестеронът е хормонът, който се произвежда през втората половина на менструалния цикъл, след настъпване на овулация. Прогестерона е наричан "успокояващ, охлаждащ хормон". Това е като "ин" към "ян" на естрогена; и двете са важни и работят най-добре, когато са в баланс едно с друго.

Овулацията е ключовото събитие, което е необходимо за оптимални нива на прогестерон. След като яйцеклетката се освободи от фоликула вътре в яйчника, малката структура, която остава зад нея, се нарича жълто тяло. Тази структура е отговорна за производството на прогестерон.

Прогестеронът има следните важни функции:

  • Помага за растежа и поддържането на лигавицата на матката чрез увеличаване на притока на кръв и кислород към тази област
  • Подпомага и регулира настроението ви, особено през втората половина на менструалния ви цикъл
  • Поддържане на редовна продължителност на менструалния цикъл (не по-малко от 21 дни и не повече от 35 дни)
  • Поддържане на график за предсказуем период
  • Нормализира менструалното кървене (не прекалено силно или твърде слабо)
  • Успокоява ума и облекчава тревожността
  • Успокоява нервната система и повишава способността ви да управлявате стресовите фактори
  • Подкрепа за качествен сън
  • Насърчава плодовитостта, имплантирането и подпомагането на ранна бременност
  • Прогестеронът също изглежда има някои невропротективни мозъчни ползи, особено след мозъчни сътресения.

Жълтото тяло обикновено живее около 10-14 дни. Ако не настъпи оплождане, то ще се разпадне, нивата на прогестерон ще спаднат и ще настъпи цикъл. Ако настъпи оплождане и имплантиране, тогава хормоните на бременността ще помогнат за поддържането на жълтото тяло. По този начин нивата на прогестерона се поддържат повишени, за да се поддържат ранните етапи на бременността.

10 признака, че може да имате нисък прогестерон

Следните признаци могат да показват нисък прогестерон. Тези симптоми могат да се припокриват и с други проблеми с хормоните, като проблеми с щитовидната жлеза, повишен естроген или дефицит на желязо, така че е важно да потърсите помощ за задълбочена оценка на вашите хормони.

1. Нередовен или липсващ цикъл.

Трябва да имате овулация, за да произвеждате прогестерон. Ако менструацията ви е нередовна, непредвидима или ви пропуска, това е знак, че нямате овулация. Трябва да говорите с вашия лекар, ако не сте имали менструация от 3 или повече месеца или ако менструацията ви идва на всеки 35 дни или повече.

2. Имате зацапване преди менструацията.

Прогестеронът помага да се поддържа целостта на маточната лигавица. Малко зацапване непосредствено преди менструацията е нормално, защото прогестеронът ви естествено спада по това време. Но ако имате 2 или повече дни зацапване преди "официално да настъпи" менструацията, това може да означава нисък прогестерон.

3. Нямате овулация (или не овулирате редовно).

Още веднъж: трябва да имате овулация, за да произвеждате прогестерон. Няма овулация = нисък прогестерон.

Знаете ли, че това, че получавате месечна менструация, не означава непременно, че имате овулация всеки месец? Това може да изглежда нелогично заради точка №1, но е вярно. Ето защо трябва да знаете какви са физическите признаци на овулация, за които трябва да следите, ако искате да започнете опити за бебе - проследяване на базалната телесна температура и "фертилния прозорец". Ако наблюдавате активно с помощта на термометър или лентички овулацията, но не получавате повишаване на температурата или положителен тест, тогава може да нямате овулация.

4. Настроение: чувствате се наистина раздразнителни, тревожни, ядосани, уморени или депресирани в дните преди вашия цикъл.

Прогестеронът успокоява мозъка. Облекчава безпокойството и ви помага да управлявате по-ефективно стресовите фактори. Ниският прогестерон се свързва с повече агресия и умора по време на ПМС.

5. Други симптоми на ПМС: в дните преди менструацията се чувствате допълнително подути, имате чувствителност в гърдите, главоболие и/или задържане на вода в ръцете и краката.

Тези физически симптоми на ПМС са свързани с нисък прогестерон.

6. Имате проблеми с качествен сън, особено през втората половина на менструалния цикъл или по време на фазата на ПМС.

Проучванията показват, че жените с по-тежък ПМС имат намалена парасимпатикова мозъчна активност (състояние "почивка") в лутеалната фаза. Това допринася за влошаване на съня, независимо дали става дума за затруднено заспиване или поддържане на сън. Всъщност хапчетата прогестерон с рецепта винаги се дава през нощта, защото ви кара да спите.

7. Получавате акне преди менструацията.

Вие сте в 30-те си години и изведнъж избухвате като тийнейджър? Не сте сами. Появата на акне преди менструацията всъщност може да се появи по-късно в живота! Това може да е признак на нисък прогестерон. 

8. Вие сте в 40-те.

По време на живота на жената, пикът на производството на прогестерон настъпва в края на 20-те и началото на 30-те години. Ако сте в края на 30-те и чувствате, че симптомите на ПМС се влошават, това може да е свързано с по-ниското производство на прогестерон.

Знаете ли, че симптомите на перименопаузата започват 7-14 години преди менопаузата? Това означава, че перименопаузата може да започне в началото на 40-те години или дори по-рано. Можете ли да познаете първия хормон, който има тенденция да намалява в перименопаузата? Ако сте познали прогестерона, вие сте прави. 

9. Имате кратка лутеална фаза.

Лутеалната фаза е втората половина на вашия менструален цикъл. Започва в деня след овулацията и продължава до последния ден преди началото на менструацията. Лутеалната фаза в идеалния случай трябва да продължи 10-14 дни. Ако е 8 дни или по-малко, това може да означава дефицит на прогестерон или дефект на лутеалната фаза. Това може да е проблем за жените, които се опитват да забременеят, тъй като може да не произвеждат достатъчно прогестерон, за да поддържат ранните етапи на бременността.

10. Имали сте трудности със зачеването или ранна загуба на бременност.

Както споменахме в точката по-горе, неадекватният прогестерон може да бъде един от факторите, допринасящи за затруднено зачеване или ранна загуба на бременност. Има много фактори, които трябва да бъдат оценени в тези случаи, така че е необходимо задълбочено изследване на плодовитостта, ако сте изпитали някое от тези усложнения.

Какво причинява ниския прогестерон?

Първо трябва да се идентифицира хормоналния модел. Това може да се постигне в подробна първоначална консултация, като се използва въпросник за оценка на хормоните, а също и изследване на хормоните.

След като идентифицирате вашия хормонален модел, следващият най-важен въпрос е ЗАЩО?

Защо има модел на нисък прогестерон?

Ключовото събитие, необходимо за оптимален прогестерон, е овулацията. Следователно, ако една жена няма редовна овулация, е много по-вероятно тя да изпита неприятните симптоми на нисък прогестерон.

Има много причини, поради които една жена може да няма овулация. Просто един силно стресиращ месец може да причини ановулация (пропусната овулация). Други жени може да имат състояния, които нарушават или инхибират овулацията. Някои основни причини за нисък прогестерон могат да включват:

  • Синдром на поликистозни яйчници
  • стрес
  • Прекомерни упражнения или претрениране
  • Диета или ограничаване на калориите
  • Перименопауза или менопауза
  • Нисък естроген
  • Други хормонални проблеми, като хипотиреоидизъм или повишен пролактин
  • Хипоталамична аменорея
  • Друго.

Ако се идентифицирате със списъка от признаци по-горе, знайте, че има МНОГО начини да помогнете за балансиране на хормоните си с помощта на естествена медицина! След като идентифицирате вашия хормонален модел и причината, можете да започнете работа по балансирането на вашите хормони. Това може да включва комбинация от храни, билки, хранителни вещества, акупунктура или понякога биоидентична хормонална терапия. Освен това изисква сериозен разговор за стресовите фактори в живота ви и как се справяте. Всяка жена получава план за лечение, който се основава на нейния уникален модел, нужди и начин на живот.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay