10 фактa за кучетата, които доказват, че не можем да живеем без тях

10 фактa за кучетата, които доказват, че не можем да живеем без тях

Всички знаем, че животните имат положително въздействие върху здравето на своите собственици. А кучетата са особено полезни за хората, защото според учените те удължават живота на човек с приблизително 2 години. 

Ще ви представим 10 факта, доказващи, че кучетата имат положително влияние върху здравето на своите собственици. 

Факт 1: Собствениците на кучето по-рядко имат високо кръвно налягане

Учените от Нюйоркския университет в Бъфало проведоха проучване и установиха, че грижите за кучета понижават кръвното налягане и нивата на стрес. Важно е да се спомене, че участниците не са приемали лекарството си за кръвно налягане по време на проучването. И се оказва, че кръвното им налягане се нормализира само като са заобиколени от кучета.

Факт 2: Собствениците на кучета са по-щастливи

Кучетата правят собствениците си щастливи, защото стимулират производството на хормоните на щастието - ендорфини, допамин, серотонин и окситоцин. Тези хормони са естествени антидепресанти. През 2002 г. британски учени проведоха проучване сред хора, които имаха животни и установиха, че повечето от тях (75%) се чувстват щастливи. Също така участниците твърдяха, че комуникацията с домашни любимци ги кара да се чувстват по-малко самотни.

10 фактa за кучетата, които доказват, че не можем да живеем без тях

Факт 3: Собствениците на кучета имат по-малък риск от сърдечен удар

Проучване показва, че собствениците на кучета, които са имали инфаркт, преживяват следващата година 4 пъти по-често от хората, които нямат кучета. В друго проучване учените от Бруклинския колеж установиха, че собствениците на кучета имат по-добри резултати за вариабилност на сърдечния ритъм (мярката за риска от инфаркт) в сравнение с хора, които нямат кучета.

Факт 4: Собствениците на кучета имат по-ниско ниво на холестерола

Изследванията показват, че собствениците на кучета имат по-ниско ниво на холестерол. Няма обяснение за този феномен в момента, но може би това е така, защото собствениците на кучета са просто по- активни физически.

Факт 5: За собствениците на кучета е по-лесно да отслабнат

Само 20% от населението на планетата прекарват 30 минути във физически упражнения всеки ден. Така че, заседналият начин на живот прави хората по-затлъстели и по-податливи на сърдечни заболявания и диабет. Имаше проучване, което доказваше очевидното: собствениците на кучета имат повече физическа активност, защото трябва да ходят и да играят с тях.

10 фактa за кучетата, които доказват, че не можем да живеем без тях

Факт 6: Собствениците на кучета понасят по-лесно болката

Според учените от Университета в Уошингтън, кучетата помагат на хората да се отпуснат и да насочат вниманието си към тях, което помага да се облекчи болката и да се понася по-леко.

Факт 7: Собствениците на кучета спят по-добре 

Резултатите от едно проучване показват, че 41% от собствениците на кучета, които оставят своите домашни любимци да спят в леглото, с тях, спят по-дълго и по-добре. Участниците твърдяха, че спят по-добре и са по-спокойни, защото техните домашни любимци са близо до тях.

10 фактa за кучетата, които доказват, че не можем да живеем без тях

Факт 8: Собствениците на кучета имат по-малък риск от алергии

Около 50 милиона американци имат алергии и козината на домашни любимци е една от най-честите причини. Изглежда малко странно, но домашните любимци всъщност могат да намалят риска от алергия. Резултатите от проучването, публикувано от Medical News Today през 2015 г., твърдят, че ако децата са в контакт с животни в ранна възраст, имунната им система става по-силна и по-малко чувствителна към развитие на алергия.

Факт 9: Собствениците на кучета имат по-добро психическо здраве

Според някои данни психологичните заболявания се развиват при около 20% от възрастните в САЩ, а депресията, биполярното разстройство и шизофренията са най-често срещаните. Въпреки факта, че домашните любимци не могат да излекуват тези заболявания, проучванията показват, че те могат да улеснят живота на хората с тези заболявания. 60% от хората със сериозни психични разстройства твърдят, че техните домашни любимци могат да контролират емоциите им, да намалят депресията и да намалят тревогата.

10 фактa за кучетата, които доказват, че не можем да живеем без тях

Факт 10: Собствениците на кучета са по-комуникативни

Проучванията показват, че собствениците на кучета започват разговори с други хора по-често, отколкото хората, които нямат кучета. Също така, тези хора обикновено опознават съседите си по-бързо. А 40% от участниците са казали, че са получили някаква помощ от хората, с които са се срещали благодарение на куче.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay