12 неща, които не могат да се видят никъде, освен в Индия

12 неща, които не могат да се видят никъде, освен в Индия

Индия е втората по население държава в света. Тази южноазиатска държава е известна с разнообразието си от езици и религия. Тези неща правят Индия невероятна дестинация, привличайки много посетители всяка година.

Събрахме някои от най-удивителните факти, които правят Индия толкова уникално място:

1. Омъжените жени носят пръстени на пръстите на краката си 

В повечето западни страни да носиш пръстен на лявата си ръка означава, че си женен. В Индия сватбеният пръстен е позициониран отдясно. Лявата ръка се счита за тази, която върши "мръсната работа", от почистване до обуване.

Но омъжените жени в Индия не носят само пръстени на ръцете си. Носят ги и на краката. Пръстенът на пръстите на краката е традиция в Индия. Този пръстен се носи на вторите пръсти на двата крака.

Индусите вярват, че носенето на този пръстен има лечебни свойства. Налягането, което пръстенът предизвиква на втория пръст на стъпалото, може да регулира менструалния цикъл на жената и да осигури здрава матка. Също така пръстените обикновено са изработени от сребро, тъй като вярват, че този метал може да изхвърли негативизма от тялото. 

2. Индийците се хранят според 6-те сезона на годината

Индия официално има 4 сезона, но според хиндуисткия календар има 2 допълнителни, известни като Варша, или мусон, и Хемант, преди зимата. Сезоните са свързани с принципите на Аюрведа, хилядолетната холистична медицина, родена в Индия.

Аюрведичната медицина се фокусира върху балансирането на различни видове енергия в тялото. Те вярват, че това, което ядете, е от основно значение за вашето здраве. Също така, природата осигурява през всеки сезон точно вида храна, която трябва да ядете по това време.

Например през лятото се предлагат плодове и зеленчуци като диня и краставица. По това време трябва да ги консумирате, защото те предлагат висока хидратация. Междувременно по време на мусона много хора се разболяват от грип. Така че антиоксидантните плодове, като костилковите плодове, ще ви помогнат да предотвратите заболяването. 

3. McDonald’s и други марки за бързо хранене имат много вегетариански възможности

Индия е водещата държава в света по брой вегетарианци, които живеят там. Около 38% от населението не яде никакъв вид месо. Това се дължи най-вече на техните религиозни вярвания, тъй като индусите зачитат всички видове живот, опазвайки животните. Някои от тези животни, като кравите, дори са свещени.

Ето защо много големи вериги за бързо хранене, като McDonald’s, са се приспособили към желанията на своите клиенти. Менюто на Макдоналдс в страната включва бургер McAloo Tikki и McVeggie, приготвени с вегетариански бургер от грах, картофи и индийски подправки.

4. С кравите се отнасят като с хора (или дори по-добре)

12 неща, които не могат да се видят никъде, освен в Индия

Кравите са свещени в Индия. Индусите вярват, че тези животни са символ на Майката Земя. Тяхното мляко е наистина ценен продукт, тъй като е известно, че подхранва хората и животните.

Поради тази причина кравите се разхождат свободно в страната. Почти 6 милиона бродят по тротоарите в големите градове, като понякога дори блокират трафика. Ако видите крава да се разхожда в Индия, не бива да я местите - просто я заобикалете или изчакайте да се премести.

В Индия е забранено да се колят или изнасят крави. През 2007 г. кравите започнаха да получават лични карти със снимки, за да ги предпазят от износ. Фермерите обикновено оставят своите непродуктивни крави в градовете, ако вече не могат да си позволят да ги хранят.

5. Маймуните свободно се наслаждават на басейна и пускат хвърчила

Добре известен факт е, че кравите и другите животни живеят по-свободно в Индия. Но по някакъв начин изглежда, че в тази страна животните живеят като хора, подобно на маймуна, пускаща хвърчило върху сграда.

Кадрите станаха вирусни в Индия и трябва да се съгласим, че това беше необикновена гледка. Също така в Мумбай е заснета група маймуни, които се забавляват в плувен басейн. Кой би си помислил, че маймуните са били толкова добри плувци?

6. Индия има признат трети пол

Хиджри - така хората в Индия наричат този трети пол. От 2014 г. стана законно самоидентифицирането като мъж или жена в страната. Хиджрите обикновено са облечени в цветни сарита и носят много грим. Индийците вярват, че имат силата да ви донесат късмет или да ви прокълнат.

Ако отидете в Индия, вероятно ще видите хиджри в средата на трафика. Те чукат по стъклата на автомобила и искат монети в замяна на благословия. 

7. Индийците могат да се женят за дървета и животни

В Индия хората могат да се женят както за дървета, така и за животни. Въпреки че този брак няма законни права, тържеството се признава културно. Основната причина за този ритуал се основава на индуската вяра, че хората от Манглик нямат късмет.

За индусите манглиците са хората, които носят това, което астролозите наричат "Мангалската доша". Мангал Доша се определя от вашата позиция на Марс по времето, когато сте родени. Наличието му означава, че можете да донесете лош късмет на съпруга си и семейството му.

Хората, родени под влиянието на "Мангал Доша", трябва да изпълняват ритуала, така че проклятието да може да бъде пренесено върху дървото или животното. Момичетата обикновено са помолени да се оженят за Peepal или бананови дървета, за да нарушат проклятието преди реалния им брак. Церемонията се нарича Kumbh Vivah.

8. Бебетата носят очна линия

12 неща, които не могат да се видят никъде, освен в Индия

Много родители в Индия слагат черна очна линия за своите бебета. Но този черен грим не е същият като този, който се продава в магазините. Тази боя е известна като kajal или surma. Името може да варира в зависимост от регионите в страната.

Основните съставки на kajal са stibnite (сулфиден минерал) или galena (оловен сулфид). По суеверен начин е известно, че каджал предпазва от злото око. Някои смятат, че продуктът може също така да предпази очите от болести, което не е широко разпространено сред лекарите.

9. Мъжете обикновено се държат за ръце на улицата

Въпреки че интимният контакт не се насърчава публично в Индия, държането за ръце е наистина често срещан жест между хората от еднакъв пол. Приятелите от мъжки пол могат да се държат за ръце и да се прегръщат, тъй като това са актове на истинско приятелство.

10. Полицаите са наистина креативни, докато са на работа

В Индия полицейските служители могат да бъдат много креативни в ежедневната си работа. Всичко е възможно, от различни костюми до телефони, прикрепени към каските. Също така индийската полиция създаде доста необичайни начини за наказване на нарушителите на закона.

Полицията в Пуна например принуждава хората да практикуват йога по улиците. Медитацията и ежедневната йога като част от рутината са силно насърчавани в полицията. Служителите вярват, че тези практики могат да подобрят дисциплината и да управляват разочарованието и гнева.

Друго поведение, което се насърчава изцяло в индийските полицейски сили, е пускането на мустаци. Косматите полицаи получават допълнителен бонус в заплатите си. Шефовете на полицията смятат, че наличието на мустаци създава по-респектиращ имидж.

11. Повечето индийци не говорят хинди

В Индия се говорят над 19 500 езика и диалекти. Но само 121 се говорят от повече от 10 000 души. Хинди е един от признатите официални езици. Но Индия няма национален език.

Хинди е майчиният език на 44% от хората в тази страна. Бенгалският е вторият най-говорим език, като само 8,3% от населението твърди, че това е техният майчин език. 

Но не е нужно да се притеснявате, когато посещавате Индия. Английският също е официален език. Страната има над 129 милиона англоговорящи. Това е третата по големина популация на англоговорящи в света след САЩ и Нигерия.

12. Змиите са на почит

Ако Индия е страната на множество култури и ритуали, това е и място с най-разнообразни фестивали. Някои от тях са много популярни, като Холи, Фестивалът на цветовете. Има и Kumbh Mela, най-големият фестивал за индусите, белязан от ритуала да се потапят в реките.

Но има календар, пълен и с други поводи, като Празника на змията, наречен Naag Panchami, празнуван на петия ден от лунния месец Шравана. По това време се почитат живите змии и поклонниците ги хранят с мляко и плъхове.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay