4 вида токсични съдове за готвене, които трябва да избягвате

4 вида токсични съдове за готвене, които трябва да избягвате

Повечето хора са наясно с важността на здравословното хранене. Все пак не всеки знае, че съдовете, използвани за приготвяне на храната, са почти толкова важни, колкото и самата храна. Дори и най-здравословната храна може да доведе до здравословни проблеми, ако съдовете ви са токсични.

Ето кои са опасните съдове за готвене и кои са безопасни алтернативи:

1. Тефлонови съдове

Тефлонът вероятно е най-опасният материал, в който можем да готвим. Повечето хора предпочитат тефлонови съдове, защото покритието е незалепващо и прави живота ни по-лесен. 

Незалепващите свойства на тефлоновите съдове се постигат с покритие от PTFE (политетрафлуороетилен), което е пластмасов полимер, който започва да извлича токсини при нагряване на висока температура. Тези токсични изпарения водят до грипоподобни симптоми, наречени полимерна димяща треска, неофициално известна като тефлонов грип. Те не само са опасни за хората, но и са фатални за домашни любимци, като папагали.

Друго химическо съединение, намерено в тефлонови съдове за готвене, е PFOA (перфлуорооктанова киселина), което е свързано с няколко вида рак, включително рак на гърдата, простатата и яйчниците. Твърди се, че в тефлоновите съдове се съдържа толкова малко количество, че не може да навреди на хората, но си струва да внимаваме. 

Има и тефлонови съдове, които не съдържат тези съединения, но те са безопасни само докато покритието е цяло. Ако покритието бъде нарането, съдът става опасен. 

Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: кухненски съдове от истински чугун. Това е безопасна опция за готвене, която наистина издържа теста на времето. Той се затопля добре и много равномерно и дори може да бъде незалепващ. Той не изпуска нищо токсично във вашата храна и всъщност е добър естествен начин да увеличите нивата на желязото. Ако вашите нива на желязо са добре, можете да опитате емайлирани чугунени съдове, което е също толкова безопасно и удобно за използване.

2. Алуминиеви съдове и алуминиево фолио

Не е изненадващо, че употребата на алуминий е толкова широко разпространена - освен че има изобилие от алуминии, той също е много силен, лек, универсален и рециклируем. Обаче има скрити опасности.

Алуминият е невротоксичен метал. Повишените нива на алуминий са свързани с няколко заболявания на централната нервна система, включително Алцхаймер и ALS. Макар че алуминиевите съдове обикновено се покриват, покритието е склонно да се отчупи, освобождавайки токсичния метал във вашата храна.

Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: Съдове от стъкло. Това е друга безопасна възможност, която да обмислите. Стъклото не отделя нищо токсично при нагряване, издръжливо е, екологично е и не задържа никакви стари вкусове и миризми. Единственият недостатък е, че не е незалепващо, но поне е безопасно.

3. Медни съдове за готвене

Вероятно сте виждали медни съдове за готвене в магазините и сте забелязали колко са хубави. Може да сте чували и за проводимите свойства, които позволяват бързо и равномерно нагряване. Но знаете ли, че медта всъщност може да бъде опасна, когато се използва в съдове за готвене?

Подобно на някои други тежки метали, медта е много важна за човешкото здраве в малки количества. Но прекомерното количество в тялото може да доведе до отравяне с тежки метали. Когато медните съдове не са покрити, те могат да отделят мед при готвене на киселинни храни. И дори да има някакво покритие, покритието често съдържа никел, който е друг токсичен елемент.

Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: съдове от неръждаема стомана. Това е чудесен вариант - сравнително лек и устойчив на драскотини, и може да бъде подправен, за да стане незалепващ! Тези съдове ще издържат дълго време. Просто се уверете, че купувате неръждаема стомана за хранителни цели - този тип не съдържа никел или хром.

4. Кухненски съдове с керамично покритие

Кухненските съдове с керамично покритие изглеждат добре и изглеждат като безопасен вариант в началото. В крайна сметка 100% керамика е напълно безопасна за готвене. Обаче покритието от керамика обикновено крие лоши материали.

Мекото керамично покритие не е най-издръжливото и започва да се съсипва след няколко месеца на ежедневна употреба. Когато това се случи, оловото и кадмият, които понякога се намират в покритието, ще се окажат в храната ви и по-късно във вашето тяло. Отравяне с олово е един от най-опасните видове метално отравяне и може да доведе до болки в корема, главоболие, безплодие и други усложнения (а в тежки случаи - кома и смърт). Дори когато покритието е без олово, наранените кухненски съдове все още могат да представляват опасност - обикновено е невротоксичен алуминий, който е под керамичното покритие.

Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: 100% керамични съдове за готвене. Това е един от най-добрите и най-безопасните варианти, тъй като е направен с напълно естествени материали, не е токсичен и няма да се отлепи покритието. Също така е незалепващо и може да се мие в съдомиялната машина. Единственият недостатък е, че 100% керамика може да бъде много скъпа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay