5 "безвредни" неща, които правим, които бавно унищожават нашата планета

5 "безвредни" неща, които правим, които бавно унищожават нашата планета

През последните няколко десетилетия проблемът с замърсяването на планетата с боклук стана още по-сериозен. Ето защо все повече хора се опитват да имат по-екологичен начин на живот и да участват в различни движения, като #Trashtag. Понякога обаче правим неща, които смятаме, че са напълно безвредни, но всъщност нараняват планетата повече, отколкото можем да си представим. Например, когато пускаме стотици и дори хиляди балони с хелий по празници.

Ето още няколко "безвредни" неща, които правим, които реално разрушават планетата:

1. Пускането на китайски фенери във въздуха 

За щастие, традицията за пускане на китайски небесни фенери става все по-малко популярна, тъй като има висок риск от пожар. Например свещите, които не загасват преди да паднат на земята, подпалват дървета, трева и покриви и са отговорни за изгарянето на големи парчета земя. Във Великобритания фенер запалва фабрика за рециклиране на пластмаси.

Но в същото време малко хора знаят, че небесните фенери също са много опасни за животните, особено за говедата, които в крайна сметка ядат пластмасата, от която са изработени, заедно с тревата, която обикновено ядат. Други животни, включително домашни кучета, се нараняват, а малките животни и птици понякога се заплитат в тях и умират. А фенерите не изгарят винаги напълно, те просто се приземяват на земята и стават боклук. 

Затова в много страни вече е забранено да се пускат небесни фенери. Например, в Русия през 2014 г. беше забранено пускането на тези фенери в градове, села и в близост до гори. Във Великобритания ще получите глоба от 2500 евро, а в Бразилия може да бъдете осъдени на 3 години затвор, защото се смята за тежко престъпление (големите пожари водят до огромни икономически загуби).

2. Оставянето на плюшени играчки на паметници

За съжаление, понякога се случват трагедии, които водят до смъртта на напълно невинни хора, включително деца. В такива моменти хората в много градове създават паметници, където носят плюшени животни и цветя. Така хората изразяват скръб и подкрепа за своите близки.

Но с течение на времето, след като тази част от скърбенето свърши, животът продължава. И логичният въпрос възниква: какво да правим с мъртвите цветя и играчките, които вече не изглеждат добре? Цветята ще бъдат изхвърлени, но какво ще правите с играчките? Често те просто се транспортират до сметища, въпреки че много хора предлагат да ги измият и да ги дадат на нуждаещите се деца. Това правят хората в много страни.

3. Използването на твърде много опаковки

Опаковката не се използва само за привличане на клиентите с колоритен вид, но и за запазване на продуктите. И много производители и търговци на дребно използват твърде много от тях. 

Може да се каже, че ние, обикновените хора, нямаме нищо общо с това и че производителите замърсяват нашата планета. Но помнете това, когато опаковате подаръци за вашите приятели за празниците! Всички тези кутии и цялата хартия се озовават в сметищата.

Между другото, само през 2015 г. в Китай доставчиците пренасят около 20 милиарда поръчки, като са използвали 8.27 милиарда найлонови торби и 9.92 милиарда опаковъчни кутии с тиксо. И почти всички са в сметището в момента.

4. Купуването на безполезни неща 

Поради консуматорството хората често купуват напълно безполезни неща, от които не се нуждаят. През повечето време това се случва, когато хората не мислят, че покупката се извършва чрез или защото нещо е станало популярно.

На пазара има хиляди неща, които изглеждат много привлекателно, но всъщност са безполезни и едва ли ще ги използвате повече от веднъж. 

Просто не купувайте такива неща. Ще се отрази добре на планетата и на банковата ви сметка. 

5. Пускането на балони с хелий в небето

5 "безвредни" неща, които правим, които бавно унищожават нашата планета

В много страни съществува традиция за пускане на балони по време на различни празници и други обществени събития, например, на незабравими дни или трагични дати. Това обаче е много опасно за животните. Балоните се пукат в един момент и падат в океана или на земята. Някои животни ги ядат, други се заклещват в тях. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay