6 зърнени храни от древността, които трябва да опитате

6 зърнени храни от древността, които трябва да опитате

За разлика от рафинираните зърна, които съдържат само ендоспермата (или нишестената среда) на зърното, пълнозърнестите храни съдържат и зародиша (където ще намерите повечето хранителни вещества) и триците (външния корпус). Един отличен източник на фибри и основни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, калций, селен, желязо и цинк, в зависимост от зърното.

Киноата стана много модерна напоследък, но колкото и да е вкусна, не можете да ядете само киноа. Ще ви представим 6 зърна от древността, на които си струва да дадете шанс.

Farro

Той също е отличен източник на магнезий (120 милиграма, или около една трета от препоръчителната дневна доза (RDA)) и желязо. Със страхотния си вкус, той е вкусно допълнение към супи и ястия.

Калории: 400

Протеин: 14 грама

Карби: 74 грама

Влакна: 14 грама

Желязо: 3 милиграма

Булгур

Булгурът е толкова лек и вкусен. Освен това е с високо съдържание на минерали като манган (1,1 милиграма), магнезий (58 милиграма) и желязо.

Калории: 151

Протеин: 5,6 грама

Въглехидрати: 33,8 грама

Влакна: 8.2 грама

Желязо: 1,75 милиграма

Сорго

Соргото има страхотен вкус. Повечето от реколтата се превръща в храна за животни или се използва за биоразградими опаковки, но се увеличава популярността й като храна. Соргото е най-често използвано като брашно за производство на хляб, който не съдържат глутен.

Калории: 360

Протеин: 10 грама

Въглехидрати: 72 грама

Влакна: 10 грама

Желязо: 3,6 милиграма

Пшенични зърна

Ние всички познаваме плодовете от пшеница в основата им: пълнозърнесто брашно. Това древно непокътнато зърно, обаче, съдържа всички части на житото, включително триците, зародиша и ендосперма.

Калории: 280

Протеин: 9 грама

Въглехидрати: 62 грама

Влакна: 10 грама

Желязо: 2,3 милиграма

Африканско житно растение

Ако сте яли в етиопски ресторант, вероятно сте опитали Teff. Заедно със соргото, брашното се използва за направата на гъбестия етиопски плодов хляб. Без глутен и с високо съдържание на калций (123 милиграма на чаша), Teff също така обслужва почти една трета от дневните нужди от желязо.

Калории: 255

Протеин: 9,75 грама

Карби: 50 грама

Влакна: 7.1 грама

Желязо: 5.2 милиграма

Спелта

По-богата на протеин, отколкото пшеницата и по-бедна на глутен, спелтата осигурява и почти една трета от дневния ви фосфор (291 милиграма), както и почти една четвърт от нуждите ви от мед (0,4 милиграма) за хранене. Често ще видите спелта под формата на брашно.

Калории: 246

Протеин: 10,7 грама

Карби: 51 грама

Влакна: 7.6 грама

Желязо: 3,4 милиграма

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay