6 признака, че пиете прекалено много кафе

6 признака, че пиете прекалено много кафе

Кафето е една от най-консумираните напитки. Според статистиките, 85% от населението на Земята пие кафе. То е една вълшебна напитка, без която повечето от нас не могат. Но освен ползите от пиенето на кафе, има и някои негативни страни, за които трябва да знаете. Ако пиете 1 до 2 кафета на ден, няма никакъв проблем, но ако прекалявате, то има много негативни странични ефекти. 

Ето няколко признака, че пиете прекалено много кафе:

1. Имате проблеми със стомаха

Кафето всъщност има слабително действие. То отделя хормон, който кара стомаха ви да ускори активността в дебелото черво. Пиенето на твърде много кафе може да доведе до диария. Освен това кафето влошава симптомите, ако имате рефлукс. Ако имате проблеми със стомаха, е по-добре да намалите консумацията на кафе. 

6 признака, че пиете прекалено много кафе

2. Чувствате се изморени 

Да, кафето стимулира вашата нервна система заради съдържанието на кофеин. Но има лоша страна. Аденозинът, химичен елемент, който се съдържа в кафето, първо се увеличава и след това спада. Някои проучвания забелязват, че след като изпиете твърде много кафе, може да се почувствате уморени и да заспите. 

3. Тревожност

Кофеинът повишава активността, като блокира аденозина, който ви уморява. Но ако приемате големи дози от него всеки ден, това може да доведе до безпокойство и нервност. Кафето увеличава адреналина, който може да повлияе на вашето поведение. Ако забележите, че сте станали твърде нервни, е добре да опитате да намалите консумацията на кофеин.

6 признака, че пиете прекалено много кафе

4. Страдате от безсъние

Кофеинът ви кара да останете будни, но в същото време може да повлияе на съня ви. Изследователите са доказали, че консумацията на много кафе може да увеличи времето, необходимо за заспиване. Вие буквално спите по-малко и ставате по-уморени през деня.

5. Имате ускорен пулс и изпитвате умора

Ускореният пулс не се появява при всички, но е доста често срещан. Пиенето на кафе не се препоръчва на тези, които имат проблеми с кръвното налягане и със сърцето. 

6 признака, че пиете прекалено много кафе

6. Метаболизмът ви се ускорява и вие се пристрастявате

Кофеинът подпомага изгарянето на мазнини. Проучванията показват, че то забързва метаболизма ви с 3-11%. Важно е обаче да бъдете внимателни, защото някои хора имат непоносимост към кафето и негативните ефекти са много повече от положителните. Проблемът е, че можете да се пристрастите към кафето и да спрете да пиете достатъчно вода - от която тялото ви всъщност се нуждае.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay