6 състояния, които често бъркаме с други болести

6 състояния, които често бъркаме с други болести

Понякога се опитваме да се лекуваме сами, а това е голяма грешка, защото лесно можем да объркаме диагнозата. В действителност 20% от сериозните заболявания се диагностицират погрешно. Нашето здраве не трябва да се приема на шега - това е едно от най-важните неща в живота, затова нека проучим някои от болестите, които могат да бъдат пренебрегнати или погрешно приети за нещо друго.

1. Сърдечен удар и паник атака

Понякога е много трудно да се разграничи сърдечен удар от паническа атака, защото на пръв поглед техните симптоми имат много общо. Остра пронизваща болка има при сърдечен удар. В много случаи тази болка присъства само в лявата ръка.

Ето някои от разликите между инфаркт и пристъп на паника:

Хората с инфаркт страдат от забързано дишане и не се паникьосват. Но те могат да се чувстват много уплашени. Преди това могат да почувстват главоболие и да започнат да треперят. В случаи на пристъпи на паника, човек има чувство на загуба на контрол над нервите си и над ума си. 

2. Менингит и обикновена настинка

Менингитът е възпаление на меките мембрани около мозъка и гръбначния мозък. Това е много опасно и може да причини увреждане на мозъка. Ето защо е много важно да се получи ранна, правилна диагноза. Често срещани симптоми като висока температура, студени ръце, мускулни болки, главоболие и умора могат да ви подведат.
Това заболяване често се бърка с обикновената настинка, тъй като симптомите са много сходни. Внимавайте за:

схванат врат

конвулсии

петна и обриви по кожата

чувствителност към ярка светлина

3. Туберкулоза и обикновена настинка

Туберкулозата е все още едно от най-често срещаните смъртоносни заболявания в света. С това заболяване бактериите обикновено атакуват белите дробове, но могат да увредят и други части на тялото. Туберкулозата се разпространява във въздуха, когато човек кашля, киха или говори. Температурата при човек с туберкулоза обаче не се повишава твърде много - 37,2 ° С до 37,5 ° С. 

Симптомите като умора, повишена температура, нощни изпотявания и втрисане могат да ви накарат да мислите, че имате обикновена настинка. Но има специфични симптоми, за които трябва да внимавате:

кашлица, която продължава 3 или повече седмици

кашлица с кръв

болка в гърдите или болка при дишане или кашлица

неумишлена загуба на тегло

4. Рак на гърдата и мастит

Почти половината от пациентите с рак се диагностицират твърде късно. Около една четвърт от пациентите с рак са разбрали за своето заболяване, след като са преминали в напреднал стадий. Опитайте се да бъдете в хармония с тялото си и да обръщате внимание на това как се чувствате.

Симптомите на рака са много сходни с признаците на други заболявания. Например, ракът на гърдата лесно се бърка с мастит, а злокачествен тумор на дебелото черво има подобни симптоми на улцерозен колит или синдром на раздразнените черва. 

Моля, обърнете внимание на по-специфичните признаци на рак като:

сърбеж в гърдите

бучки или възли върху или вътре в гърдите

бучки

реакции на зърната

5. Апендицит и киста на десния яйчник 

И двете състояния са опасни и се нуждаят от правилна диагноза. И двете могат да причинят силна и внезапна болка от дясната страна на долната част на корема. По-добре е да не проверявате в интернет за обяснения за симптомите, а вместо това незабавно се обадете на Вашия лекар.

Има някои общи симптоми като повръщане и треска. Но има някои признаци, които могат да определят условията. В случай на кисти, може да имате нарушение на менструалния цикъл. Но в случаи на апендицит може да имате твърд, подут корем. 

6. Лупус и други болести

Можете да имате лупус през целия си живот и дори не знаете за него, защото симптомите са толкова разнообразни - често може да изглежда, че просто имате ниска имунна система, която ви кара да хващате всякакви болести. На лекарите са им нужни години, за да диагностицират тази опасна болест, тъй като просто изглежда, че сте болни от много различни безобидни болести.

Най-важното, което трябва да знаете е, че ако имате болки в ставите и мускулите и треската се появява често от нищото, по-добре е да помолите лекаря да ви прегледа по-задълбочено. Това автоимунно заболяване може да засегне всяка част от тялото, включително вътрешните органи. В някои случаи лупусът може да доведе до нарушена функция на сърдечно-съдовата и храносмилателната система.

Моля, обърнете внимание на следните признаци на лупус:
болки в ставите

треска, която се появява без причина

умора

болка в гърдите при дълбоко дишане

косопад

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay