7 лесни начина за предотвратяване на кариесите

7 лесни начина за предотвратяване на кариесите

Зъбите ви, както и всяка друга част от тялото ви, изискват вашето внимание и грижа. Ако не обичате да посещавате зъболекаря, можете да се опитате да предотвратите зъбните кариеси сами. Лекарите съветват комбинирането на отлична хигиена на зъбите с някои прости промени в начина на хранене.

1. Променете навиците си за хранене

Промяната на хранителните ви навици и преминаването към здравословна диета винаги помага да стимулирате здравето си, без значение каква е целта ви. Проучване, публикувано в The British Medical Journal, предполага, че промяната в диетата действително може да спре появата на кариеси. Вече знаем, че консумацията на продукти, богати на захар, води до разпадане на зъбите и че фитиновата киселина може да блокира усвояването на калций. Ако промените хранителните си навици, обаче, никога няма да имате такива проблеми. Консумирайте повече калций. Това е основният компонент на вашите кости и зъби. Яжте млечни продукти всеки ден (мляко, кисело мляко, заквасена сметана и сирене). Пийте неподсладени напитки. Избягвайте да пиете сода, сокове и газирани напитки. Можете да опитате обикновена вода и неподсладен чай. Водата има много добри ефекти върху тялото ви, включително повишена хидратация и по-голям поток от слюнка.

2. Дъвчете дъвки без захар

Може да звучи иронично, но дъвченето на дъвка без захар може да ви помогне да предотвратите разпадането на зъбите. Повечето дъвки без захар съдържат компонент, наречен ксилитол, който е естествен подсладител. За разлика от храната, ксилитолът не води до растежа на бактериите в устата ви. Освен това, когато дъвчете, устата ви се пълни със слюнка, която естествено може да измие остатъците от храна.

3. Почиствайте и сменяйте четката си за зъби редовно

Малко хора знаят колко е важно да изберат правилната четка за зъби. Винаги избирайте малка или средна четка и се уверете, че косъмчетата й могат да достигнат пукнатините на вашите зъбите, където храната остава.

4. Следвайте основна рутинна процедура за стоматологични грижи

Повечето хора мислят, че измиването на зъбите сутрин и вечер е напълно достатъчна грижа, но това не е точно така. Необходимо е да се използва и конец за зъби. 

5. Посещавайте стоматолог редовно

Не е най-приятната процедура, но е необходимо да посещавате зъболекар редовно и да разрешавате проблемите, докато са още малки. Колкото повече отлагате, толкова по-лошо става. 

6. Добавете витамини към своето меню

Вече обсъдихме елиминирането на бонбони и сладки от вашата диета, но има още едно нещо, което можете да направите, за да помогнете на вашата слюнка да се бори със зъбната плака. Витамините са от съществено значение за установяване на доброто здраве на вашите зъби.

7. Направете си паста за зъби сами

Тази проста рецепта за паста за зъби изисква само няколко естествени съставки, които можете да закупите във всеки магазин. Тъй като ще я направите сами, можете да сте сигурни, че всички компоненти са естествени и няма да навредят на вашето здраве. Ще ви трябва следните съставки, за да направите пастата за зъби:

4 супени лъжици калций на прах

1 супена лъжица стевия

1 супена лъжица морска сол

2 супени лъжици сода за хляб

1/4 чаша кокосово масло

Смесете всички съставки, докато получите паста. Тя трябва да е гладка. Използвайте го като заместител на вашата обикновена паста за зъби.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay