7 мистериозни състояния, които са едновременно благословия и проклятие

7 мистериозни състояния, които са едновременно благословия и проклятие
Pexels

Много от нас мразят това чувство на страх, което ни парализира в ежедневните ситуации и ни кара да искаме да не изпитваме никакъв страх. И малко хора отричат факта, че физическата болка е неудобна и дразнеща за преминаване и искат да бъдат имунизирани срещу нея. Е, внимавайте какво си пожелавате, защото тези "суперсили" и много други действително съществуват в реалния живот, но често идват с пакет от редки хронични заболявания.

Ще ви представим 7 редки медицински състояния, които карат хората, които ги имат, да изглеждат уникални, но животът с тях всъщност може да бъде неприятен и понякога опасен:

1. Кристални сълзи

Това състояние се състои от натрупване на твърди кристали в роговицата, прозрачната предна част на окото. Това е един от симптомите на рядко генетично заболяване, което засяга различни тъкани и органи на тялото, включително бъбреците, мускулите, черния дроб, панкреаса и мозъка, в допълнение към самото око. И по-лошото е, че ако този симптом не се лекува, той може да причини фотофобия, форма на чувствителност на очите, която включва болезнено усещане в отговор на слънчева светлина.

2. Пълна липса на страх

Тази пълна липса на страх е резултат от изключително рядко генетично заболяване с по-малко от 500 случая, докладвани по целия свят! В допълнение към този психологически симптом, заболяването засяга кожата, дихателните пътища и нервната система. Въпреки че това безстрашие може да изглежда страхотно на пръв поглед, то всъщност прави човека уязвим към всякакви опасности.

3. Липса на чувствителност към болка

Въпреки че невъзможността да почувствате болка звучи примамливо, този "късмет" всъщност е скрито проклятие. Всъщност нашето тяло ни информира за проблемите, които има, като ни изпраща сигнали под формата на болка, а пропускането на знаците би било опасно. Това състояние всъщност е резултат от определен дефектен ген.

4. Огледално докосване

Човек с това състояние се чувства така, сякаш собственото му тяло е докоснато, когато види някой друг да бъде докосван. Всъщност това състояние е свързано със структурни различия в мозъка, които причиняват смесване на зрителните и тактилните сетива – помислете за някой, който "вижда" звук или "чува" цветове. Въпреки че това може да звучи като благословение с допълнителни сетивни преживявания, то всъщност причинява реална вреда на физическото и психическото благополучие на човека.

5. Супер памет

Хората с това състояние си спомнят всеки един детайл от живота си, дори описват събития от дълбокото си детство! Точната причина остава неизвестна, но текущите изследвания показват, че може да има генетична основа. Ако смятате, че е страхотно, не забравяйте, че тези хора не могат да захаросат неприятните моменти, които предпочитат да забравят, а постоянно активната им памет им причинява хронично главоболие и безсъние.

6. Островът на гения

Това е рядко състояние, което е типично за хора с нарушения в развитието или такива с увреждане на мозъка, обикновено в лявото полукълбо. Пациентите с такива състояния показват изключителни таланти в музиката, рисуването, изчисленията и конструирането на 3D модели. Въпреки факта, че са гении в някои области, те изпитват трудности в други.

7. Говорене с чужди акценти

Представете си, че можете да имитирате акцентите на хора от страни, в които никога не сте били! Това може да звучи супер готино, но не е забавно за самите пациенти, тъй като те говорят с чужд акцент неконтролируемо. Най-честата причина за това състояние е нараняване на главата или инсулт. И този "подарък" всъщност е легитимно неврологично заболяване, което може да има усложнения, ако основната причина не бъде диагностицирана и лекувана.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay