7 начина да победите зимната депресия

7 начина да победите зимната депресия

През зимата магията е във въздуха - но не за всички. Ако сте затворени вкъщи, нацупени и уморени, вероятно страдате от така наречената зимна депресия.

Ниските температури ни карат да бъдем по-малко продуктивни и енергични. В резултат на това се чувстваме стресирани и демотивирани да правим каквото и да било. 

Ето как да се справите със зимната депресия:

Намалете синята светлина

Вашият циркаден ритъм (цикъл сън / събуждане) се обърква заради синята светлина. Освобождаването на мелатонин се забавя, когато сте изложени на светлина за дълго време. Ако не оставяте телефона си преди лягане, ще се събудите с чувство на умора. Синя светлина може да се намери в приспособления като вашия телефон, компютър, телевизор и дори не толкова безобидният ви четец за електронни книги. Уверете се, че сте прибрали технологията си поне час преди да заспите.

Обличайте се без причина

Да не се грижите за себе си, когато се чувствате най-зле, е често срещана грешка при хората. Не само се чувствате депресирани, но и разхвърляни. Изберете хубав тоалет, който наистина харесвате, практикувайте грижа за кожата и направете косата си. В края на този ритуал ще се почувствате събрани и по-мотивирани да продължите деня си.

Танцувайте като луди

Ако не можете да опишете емоциите си с думи, направете го чрез движение. Чрез танците можете да направите тренировка и да повишите настроението си едновременно. Танците освобождават ендорфини (щастливите хормони), които ви помагат да предотвратите депресията. Освен това танците могат да бъдат приятна почивка от скучните задачи.

Направете си табло на мечтите

Това е колаж, състоящ се от снимки, текст или рисунки. Той служи като ежедневна мотивация за сбъдване на мечтите ви. Таблото на мечтите ви помага да разберете какво искате от този живот. Само мисълта за вашето светло бъдеще и успех може да ви развесели. Вземете стари изрезки от списания или разпечатайте изображения и ги поставете на таболото, добавете текстове и може би залепете някои свои снимки. Сега сте готови да завладеете света.

Освободете пространството си

Представете си това: чувствате се уморени и мързеливи, без мотивация да работите изобщо. И на всичкото отгоре стаята ви е пълна бъркотия. Претрупаното ви пространство допринася за цялостното ви чувство на умора. Това не е добре. Задайте таймер за поне 5 минути и решете коя зона трябва да почистите. Това може да бъде бюро или дори вашето легло. Ще започнете да изхвърляте боклука заедно с негативизма си. 

Починете си от социалните медии

Невероятно разочароващо е да гледате "перфектния" живот на всички онлайн, особено когато се чувствате зле. Защо да се измъчвате? Проблемът може да бъде разрешен с щракване с пръсти: просто изтрийте акаунтите в социалните медии, които ви карат да се чувствате ужасно. Дори науката може да подкрепи това: хората, които използват социалните медии, се чувстват по-самотни и по-депресирани.

Излезте от вкъщи

Толкова е изкушаващо да останете под онова пухкаво одеяло още малко, но ще попаднете в капана и ще се почувствате още по-зле. Като алтернатива на този безкраен маратон на Netflix, опитайте да глътнете малко свеж въздух. Научно доказано е, че намалената слънчева светлина произвежда по-високи нива на мелатонин. С две думи, това е, което причинява зимна депресия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay