7 неща, които урината може да каже за здравето

7 неща, които урината може да каже за здравето

Може да звучи странно, но всеки път, когато отидете в тоалетната имате възможността да проверите здравето си. Проверявайки цвета на урината, можете да видите дали тялото ви се справя добре или трябва да посетите лекар. Звучи лесно, нали? Сега просто трябва да знаете възможните причини (сериозни или не) зад всеки цвят.

Ето какво разкрива цветът на урината за вашето здраве и предложения за това, което можете да направите. Виждали ли сте някога урината ви да е в един от тези цветове?

Оранжев

Някои противовъзпалителни лекарства (асулфидин), лекарства за химиотерапия и лаксативи със сена могат да причинят оранжев цвят на урината. Прекалената консумация на витамин В2 или бета-каротин (моркови) също може да бъде причина. Ако не сте били изложени на никое от горните неща, тогава:

Пийте повече вода. Дехидратацията може да доведе до концентрация на урината и варира от тъмно жълто до оранжево. Само за няколко часа, тя трябва да се върне към нормалния си ярко жълт цвят.

Проверете очите си. Ако забележите жълтеникав оттенък в бялото на очите си, тогава оранжевата урина може да е знак, че черният дроб не функционира правилно. Трябва незабавно да се срещнете с лекар.

Розов и червеникав

Вероятно е тревожно да видите червеникава или розова урина, но това не е непременно сериозно, тъй като може да бъде причинено от храна или лекарства. Преди да се притеснявате, вижте причините зад този цвят.

Храни: Ако сте яли цвекло, къпини или ревен, тогава нямате за какво да се притеснявате. Някои от съединенията, които правят тези храни червени, се екскретират в урината, след като бъбреците свършат работата си. Обикновено тя се изчиства до следващия ден. Ако не го направите, трябва да направите среща с лекар.

Медикаменти: Някои антибиотици, използвани за лечение на туберкулоза, могат да направят урината червеникава. Феназопиридин, който се използва за лечение на инфекции на пикочните пътища и лаксативи, съдържащи сена, може също да причинят розов цвят.

Кръв: Кръвта в урината може да бъде признак на инфекция на пикочните пътища, бъбречни заболявания, ракови или неракови тумори или камъни в пикочния мехур или бъбреците. Ако забележите някакви кръвни съсиреци или други тъкани в урината, незабавно се консултирайте с Вашия лекар. Специалистите подчертават, че това е рядко, но недостатъчно диагностицирано, особено при жените, тъй като обикновено го приемат като странна менструация. 

Зелен или син

Може да е шокиращо да видите този цвят, но това е рядко и може да бъде причинено от:

Храни: Ако сте се хранили с изкуствено боядисани храни или аспержи. Няма какво да ви притеснява. Урината ще се изясни за един ден или два.

Медикаменти: Някои лекарства (като амитриптилин, индометацин и пропофол) могат да причинят промяна в цвета.

Внимание: Ако не сте били изложени на никое от посочените по-горе, трябва да се свържете с Вашия лекар. Зеленият цвят може да сигнализира за редки инфекции на пикочните пътища, причинени от бактерията Pseudomonas. Бактерията може да причини и камъни в бъбреците.

Кафяво

Ако забележите кафяви нюанси в урината си, това може да е признак за обезводняване. Сред храните, които могат да превърнат урината в кафяво, са ревен и фава. Но е по-добре да го проверите, особено ако пиете много вода, но цветът не изчезва. Кафявата урина може да показва проблеми с черния дроб и бъбреците.

Внимание: Ако вашата кафява урина е последвана от коремна болка, обриви и гърчове, има голяма вероятност за генетично заболяване. Също така кръвта изглежда кафява, когато се разпадне, и това може да е признак за по-сериозно състояние като тумор.

Пяна

Пенливата урина от време на време е нормална и обикновено се дължи на скоростта на уриниране. Но ако продължава да се връща и е по-забележима във времето, трябва да се обърнете към Вашия лекар.

Пенливата урина може да бъде знак за протеини в урината ви и това изисква професионална оценка, тъй като увеличеното количество може да сигнализира за сериозен бъбречен проблем.

Прозрачна

Ако урината ви е напълно прозрачна, това е знак, че пиете прекалено много вода. Това може да доведе до някои рискове, най-важното от които е разреждането на солите в тялото ви. Това може да създаде проблемен химически дисбаланс в тялото ви. Трябва да обмислите да пиете по-малко вода.

Бледо жълто, прозрачно жълто, тъмно жълто

Тези цветове означават, че няма от какво да се притеснявате. В идеалния случай урината трябва да е бледо златиста. Бледо жълто показва добър баланс на хидратиране. По-концентрираната урина е знак, че се нуждаете от повече вода. Просто имайте предвид едно златно правило: ако изглежда като лимонада - това е добре за вас!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay