7 храни, които ускоряват стареенето и ви карат да изглеждате по-стари

7 храни, които ускоряват стареенето и ви карат да изглеждате по-стари

Невинното кексче, което хапнахте сутринта с кафето или сандвича, който изядохте на обяд, ви изглеждат безобидно. Въпреки това, много продукти имат отрицателно въздействие върху нашето тяло. Захарта, нездравословните мазнини, прекомерната сол, алкохолът и дори кофеинът могат да разрушат важни протеини и да ни дехидратират, а кожата ни първа страда.

Подготвихме списък от 7 продукта, които имат лошо влияние върху нашата кожа и трябва да се консумират с повишено внимание.

1. Захарта унищожава протеините и липидите

Захарта е отговорна за увеличаване на теглото, за създаване на бръчки, за увисване на кожата и за увреждане на здравето ви като цяло. Яденето на прекалено много захар започва с процес, наречен гликация: консумирането на повече захар, отколкото тялото ви може да преработи, кара гликозата да се свърже с протеини и липиди. Този процес уврежда колагена на кожата (защото тези протеини са отговорни за твърдостта на кожата) и подпомага развитието на бръчки.

2. Транс мазнините отслабват притока на кръв към кожата

Транс мазнини могат да бъдат намерени в бързата храна, пържените храни, маргарина, консервираната глазура, всякаква нездравословна храна и списъкът продължава и продължава. Те не само повишават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, но и втвърдяват артериите или свиват кръвоносните съдове. Това отслабва притока на кръв към кожата и причинява преждевременно стареене и бръчки.

3. Алкохолът изгражда токсини

Една чаша вино от време на време няма да ви навреди, но редовната консумация на алкохол ще повлияе на черния ви дроб. Когато черният дроб работи добре, токсините се изхвърлят естествено през тялото ви. Но ако тези токсини се натрупат в черния дроб и не се разрушат правилно, това може да причини увреждане на кожата ви, като акне и бръчки, загуба на колаген, загуба на еластичност, зачервяване, дехидратация и подпухналост.

4. Ниска консумация на здравословни мазнини

Здравословните мазнини са от съществено значение за вашето здраве и младостта на вашата кожа. Те намаляват възпалението на кожата, насърчават растежа на косата и изграждат силни клетъчни мембрани, които намаляват загубата на вода в клетките на кожата, наред с други предимства.

Ето здравословните мазнини, които трябва да се консумират редовно за поддържане на здрава кожа:

Сьомга

Семена от чиа

Авокадо

Бадеми

Всички ядки и семена

Тъмно зелени листни зеленчуци

Омега-3 мастни киселини

Яйца

Кокосово масло

5. Солта ви кара да задържате вода

Излишната сол може да се намери в много популярни продукти: сирене, пица пеперони, чипс, бисквити, зърнени храни и др. Солта кара тялото да задържа вода и води до "подпухнал" вид. Тя също така води до свиване на клетките и води до дехидратация. 

6. Обработените меса причиняват дехидратация

Колбасите, бекона и деликатесните меса съдържат много сол и консерванти. Консумацията на обработено месо води до дехидратация и предизвиква възпаление. Освен това, тези продукти намаляват количеството на витамин С в организма, който е важен за образуването на колаген. Опитайте се да замените обработеното месо с пиле или пуйка. Ако изглежда твърде трудно за вас, просто опитайте да ядете по-малко от него и добавете зеленчуци към сандвича си.

7. Кафето и напитките с кофеин оставят кожата ви суха

Кофеинът е диуретик, който ви кара да отделяте течност и създава недостиг на влага в тялото. Това прави кожата ви суха и крехка. Но за щастие този проблем може да бъде решен: просто изпийте допълнително чаша вода за всяка чаша кафе, която консумирате. Също така не забравяйте да хидратирате кожата си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

12 8
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay