8 навика, които могат да ви донесат неприятности по света

8 навика, които могат да ви донесат неприятности по света

В Испания, когато не целунете някого по бузата първия път, когато го срещнете, това се счита за грубо. В други страни имат други странни навици и няма как да се впишем навсякъде, където отидем, но има неща, които е добре да знаете, за да нямате неприятности. 

Ето правилата, които трябва да се спазват в различните държави:

1. Ядене с ръце в Чили

В Чили е по-добре да се храните, без да докосвате храната си. Чилийците смятат за неприятно да използвате ръцете си, за да ядете каквото и да било, дори неща като пържени картофи. 

2. Не бива да започвате да се храните преди най-възрастния човек на масата в Корея

Уважението към възрастните е много важно в корейската култура. Освен че чакате възрастният човек да започне да яде, от вас се очаква също да останете там, докато този човек свърши с храненето. Също така, когато някой по-възрастен ви предложи питие, трябва да го приемете, като повдигнете чашата си с две ръце.

3. Обръщане на риба в някои части на Китай

Много традиционно е за китайците да сервират цяла риба като ястие (в чиния). Но имайте предвид, че в някои части на тази страна трябва да ядете така, както се сервира. Преобръщането на риба се счита за лош късмет и свързано с обръщане на риболовна лодка.

4. Искане на допълнително сирене за вашата пица в Италия

Италия е известна със своята вкусна кухня. Там се счита за грубо да се иска всичко, което не е било сервирано с ястието. Така че, по-добре не искайте допълнително пармезан към пицата си или пък сосове. 

5. Влизане в къща с обувки в Япония

Обичайно е да оставяте обувките си на входа на къщата, обърнати навън към вратата, преди да влезете. Тази традиция произхожда от периода Хейан и освен да поддържате къщата чиста от кал, по това време правилото също съществува, защото на тъканите подове от сламени постелки са разрешени само боси крака или чорапи - там японците седят, ядат и спят.

6. Изяждане на всичко в чинията в Китай

В Китай отдавна се смята за грубо да изяждате всичко в чинията си. Това е индикация, че домакинът не ви е предложил достатъчно храна. Но този обичай се променя с движения като "Operation Empty Plate", чиято цел е да намали разхищаването на храна.

7. Не яжте цялата храна в чинията си в Индия

За разлика от това, което обсъждахме по-рано за китайско правило, в Индия е учтиво да завършите цялото си ястие. От вас се очаква да ядете всичко в чинията си в знак на уважение към храната, която се смята за свещена.

8. Писане на нечие име в червено в Южна Корея

В Южна Корея червеното е цветът, който означава смърт, така че те обикновено го използват, за да отбележат някой, който е починал. Ако напишете името на жив човек в червено, се смята, че носи лош късмет. Поради това не забравяйте винаги да носите със себе си синя или черна писалка. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay