8 причини за болка в ухото

8 причини за болка в ухото
Canva

Болката в ушите може да бъде причинена от различни фактори, включително инфекции, запушвания, промени в налягането или наранявания. Ето някои от най-често срещаните причини:

Инфекция: Както външните, така и средните отити могат да причинят болка в ушите. Външният отит, известен също като ушна инфекция, възниква, когато бактерии, вируси или гъбички инфектират външното ухо и канала. Средният отит може да бъде причинен от бактерии, вируси или натрупване на течност зад тъпанчето.

Запушвания: Ушната кал или чужди предмети (като коса или малки играчки) понякога могат да блокират ушния канал, което води до болка, намален слух и дискомфорт.

Промени в налягането: Болка в ушите може да възникне поради промени в надморската височина, като например по време на гмуркане, летене или шофиране в планински райони. Тези промени могат да повлияят на налягането в средното ухо, което води до усещане за пълнота или болка.

Наранявания: Удар в главата, силен шум или предмет, който прониква в ушния канал, могат да причинят болка в ушите. Силното дърпане или усукване на ухото също може да доведе до увреждане на малките костици в средното ухо.

Болест на Мениер: Това състояние засяга вътрешното ухо и може да причини световъртеж, загуба на слуха и пристъпи на болка в ушите. Причината за болестта на Мениер не е напълно изяснена, но се смята, че включва проблеми във вътрешното ухо, свързани с течността.

Синдром на Мюнхаузен: Това е рядко психическо разстройство, характеризиращо се с фалшифициране или инсцениране на симптоми на заболяване. Хората с този синдром могат да създадат болезнено преживяване, като пъхат предмети в ушите си или причиняват физически наранявания.

Възпаление: Възпалението на тъканта, покриваща вътрешността на ушния канал (външен слухов канал), може да причини болка. Това възпаление може да бъде причинено от бактериални или вирусни инфекции.

Алергии: Някои хора могат да получат алергични реакции към вещества като цветен прашец, прах или козметика, което води до дразнене и болка в ушите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay