8 причини за лошия вкус в устата

8 причини за лошия вкус в устата

Лошият вкус в устата ви може да бъде симптом на нещо безобидно или нещо сериозно. Дали е горчив, кисел, метален или сладък вкус, причините за това може да са многобройни. Ето някои от причините за лош вкус в устата:

1. Може да имате бактериална инфекция

Инфекцията е причинена от бактерия, наречена Candida Albicans, която естествено обитава устата ви и се контролира от имунната ви система. Въпреки това, ако вашата имунна система отслабне, тази бактерия може бързо да се възпроизведе, причинявайки инфекция в устата. Освен белите петна по гърлото, друг симптом на това е странен вкус в устата ви.

2. Може да сте бременна

Освен гадене и умора, голяма част от бременните жени се оплакват от метален вкус в устата си. Това се случва поради хормоналните промени, които тялото изпитва при създаването на нов живот. Хормоните могат да повлияят на усещането за обоняние и вкус, което ви кара да мразите бившия си любим парфюм и да копнеете за брюкселско зеле. Но не се притеснявайте, това обикновено спира в третия триместър.

3. Може да се нуждаете от повече цинк

Ако не приемате достатъчно цинк, тялото ви не абсорбира подходящо количество цинк или имате недостиг на цинк, може да изпитвате странен вкус в устата си и учените все още се опитват да разберат защо. След много проучвания стигат до извода, че цинкът повишава нивата на густин, вид протеин, който контролира вкусовите рецептори.

4. Може да се дължи на грип или настинка

Ако имате горчив вкус на езика си, придружен от грип или настинка, не се притеснявайте, това е напълно нормално. И двете са често срещани инфекции и според учените те карат имунната ви система да бъде нащрек и е готова да се бори с тях с производството на протеини. Докато това се случва, може да имате горчив вкус в устата си. Освен това, ако инфекцията е в носа или гърлото, може да имате странен вкус поради бактериите, които причиняват грипа.

5. Може да е диабет

Ако тялото ви има проблеми с регулирането на захарта в кръвта, може да имате странен сладък вкус в устата си. Понякога диабетът може да намали количеството цинк, който приемате, и това да доведе до сладък вкус в устата.

6. Високи нива на стрес

Безпокойството може да предизвика това, което е известно като ксеростомия или сухота в устата, което означава точно това, ефектът на сухота, причинен от ниските количества слюнка в устата. Слюнката играе важна роля в нашето здраве от началото на храносмилането ни до борбата с лошите бактерии в устата ни. Така че, ако не я произвеждате в необходимите количества, ще изпитвате странен вкус. Когато сте нервни, притеснени или стресирани, сте склонни да произвеждате по-малко слюнка, което е обяснение за този странен вкус.

7. Може да е от лекарствата, които приемате

Можете да имате горчив, сладък, дори метален вкус в устата си от лекарствата, които приемате. Лошият вкус в устата е страничен ефект на много лекарства- антибиотици, противовъзпалителни, лекарства за алергии и дори мултивитамини.

8. Оралната ви хигиена може да не е на ниво

Вашата уста е дом на много видове бактерии, добри и лоши. Ако нямате подходяща хигиена на устната кухина чрез миене на зъбите си и ежедневно почистване с конец, ще се увеличи количеството на вредните бактерии, което ще доведе до странен вкус. Освен странен вкус, може да имате проблеми със зъбите и венците, което само ще влоши нещата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay