8 храни, които са по-лоши от цигарите

8 храни, които са по-лоши от цигарите

Небалансираното хранене в днешно време убива повече хора, отколкото тютюнопушенето. Учените откриха, че липсата на важни хранителни вещества може да навреди на вашето здраве много сериозно. Въпреки това някои продукти, които включваме в диетата си, заради така наречените им "полезни качества", също могат да бъдат разрушителни за нашите тела. Сред тях са пресни плодови сокове, които изглеждат здравословни в сравнение с газираните напитки, но всъщност могат да ви доближат една крачка към диабета.

Ето кои са храните, които са по-лоши от цигарите:

1. Прясно изцедени плодови сокове

Плодовете са изключително важни за балансираната диета и изцедените сокове са страхотен начин лесно да добавим плодове в менюто си. В течна форма обаче плодовете губят по-голямата част от своите здравословни елементи, като фибри, които играят важна роля в предотвратяването на диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване. Освен това неконтролираната консумация на сокове всъщност може да причини тези здравословни проблеми поради количеството захар, което съдържат. Някои от соковете съдържат толкова захар, колкото едно кенче кола.

По-добре е да ядете плодовете, вместо да ги правите на сок.

2. Риба тон

Рибата тон е един от най-популярните видове риба, които хората консумират. Но тя съдържа големи количества живак.  Този химикал обикновено се отделя в океана, където става част от хранителната верига и завършва силно концентриран в риба тон и други големи риби.

Високата концентрация на живак в тялото може да доведе до нарушена памет и концентрация, тревожност и сърдечни заболявания.

3. Гранола барове

Макар че са богати на хранителни вещества, гранола баровете са много богати и на захар. За да бъде полезно за вас, гранола барчето трябва да съдържа 3 гр фибри, 5 гр протеин и 10 гр захар.

4. Суши

Самото суши не е вредно. Но някои от съставките му могат да бъдат опасни. Вече в сушито се слага крема сирене, майонеза, сосове и т.н. Тези съставки добавят много калории и може да се окаже, че една порция суши съдържа препоръчителния дневен прием на калории.

5. Храни без мазнини

Обезмаслените храни станаха много популярни, но диетолозите разбраха, че производителите започват да заменят здравословните мазнини с преработена захар, за да поддържат естествения вкус на продукта. Сега експертите препоръчват да избираме млечни продукти, които са богати на протеини и здравословни мазнини, като извара или кисело мляко, които не съдържат преработена захар.

6. Зърнени закуски

Зърнените закуски са много популярни за закуска, тъй като са хранителни и се приготвят много лесно. Но по-голямата част от тези закуски са направени от рафинирани зърна. По време на тази обработка зърнените култури губят значително количество фибри и други хранителни вещества. Да не говорим за добавената захар...

7. Бял хляб

Белият хляб е друг продукт, приготвен от рафинирани зърна, в които липсват здравословни хранителни вещества и фибри. Докато фибрите допринасят за здравословно тегло, добро кръвно налягане и по-нисък риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания, фактът, че белият хляб ги няма, може да е причината да се сблъскате с всички тези проблеми.

8. Соя

Соята може да бъде изключително вредна за вашето здраве. Соята обикновено е ГМО, което означава, че не ви дава почти никакви хранителни вещества. Друг проблем на соята е високата концентрация на изофлавони или растителни естрогени, които повишават нивото им в тялото ви и нарушават менструалния ви цикъл. По същата причина приемът на соя обикновено е свързан с повишена активност на хормоните на щитовидната жлеза.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!   


5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay