Когато избираме здравословна храна в супермаркета, се надяваме да купим нещо полезно за себе си и нашето семейство. Но изследванията показват, че дори най-обикновените храни могат да бъдат опасни.
Ние направихме списък с храни, които могат да навредят на тялото ви:
1. Маруля
Учените от Центъра за наука в обществен интерес са анализирали статистически данни за последните 12 години. Те се опитвали да разберат кои храни довеждат до най-голям брой случаи на хранително отравяне. Марулята се оказва номер едно. Тя е отговорен за 363 епидемии с 13,568 известни случаи на отравяне. Така че, дори марулята да е добре опакована е по-добре да я измиете много добре, преди да я поставите в чинията си.
2. Яйца
Инфекцията, причинена от салмонела, която може да попадне върху яйцата от екскрементите на заразено пиле, може да бъде опасна, особено за деца, възрастните хора и хората, които имат слаба имунна система. Ако видите, че черупката не е напълно чиста, по-добре е да прекарате една минута в измиване на яйцето, преди да направите бъркани яйца и да нахраните цялото семейство.
3. Пиле
Една капка сок от сурово пилешко месо има достатъчно бактерии Campylobacter за инфектиране на човек. Тази бактерия причинява треска и стомашно-чревни проблеми. Бактериите се разпространяват много бързо, когато измиваме месото, защото то се докосва до ръцете, дрехите, дъската за рязане и т.н. За да сте сигурни, трябва да сведете до минимум контакта си със сурово пиле и да измиете дъската за рязане и ножовете, преди да ги използвате за други продукти.
4. Риба тон
Когато рибата се размразява и съхранява погрешно, се образува токсичен протеин, наречен scombrotoxin. Това може да доведе до тип отравяне с хранителни вещества, което води до кожен обрив, повръщане, стомашни болки, диария, висок сърдечен ритъм и дори загуба на зрение.
Решението: трябва да размразите рибата тон, без да я оставяте в контакт с въздуха. Вземете я от фризера и я сложете на най-долния рафт в хладилника, без да отваряте опаковката. Риба, която тежи 4 килограма, ще отнеме около 24 часа, за да се размрази.
5. Сирене
В сирената няма токсични химикали, но на който и да е етап от производството патогенните микроорганизми, които причиняват отравяне, могат да попаднат в сирената. Съществува риск от улавяне на бруцелоза и листериоза, ако непастьоризираното мляко от болни животни се използва по време на производството. Ето защо трябва да купувате сирене само от производители, които познавате и на които се доверявате.
6. Колбаси
Според проучване, 12% от колбасите и други месни продукти се заразяват с Е. coli и патогенни микроорганизми (листериоза и салмонела). Листериозата е особено опасна за възрастните хора, бременните жени, новородените и децата под една година. Това може да причини увреждане на нервната система и дори менингит.
7. Кайма
Експерти са откривали остатъци от антимикробни лекарства, Е. coli, салмонела и листерии в кайма. Ето защо е добре да я направите на много тънки кюфтета и добре да я изпечете, преди да я ядете.
8. Коктейл от морски дарове
Проучванията показват, че този вид храна съдържа много повече мая, отколкото е разрешено, което означава, че има нарушения на санитарните стандарти по време на производството. Трябва да ядете само замразени морски дарове, покрити с лед.
9. Сода
Освен затлъстяването и увреждането на черния дроб, друга причина, поради която трябва да спрете да пиете газирано е ефектът, който има върху костите ви. Газираните напитки съдържат фосфорна киселина и кофеин, което води до намаляване на костната минерална плътност (BMD) и евентуално до остеопороза.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
2 | 1 |