С малко усилия и много желание можете да се поглезите с тази страхотна ягодово-ванилова комбинация. Предлагаме ви рецепта за прекрасни тарталети с ягодов вкус и ванилов аромат
Необходимите продукти
160 гр брашно
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. нарязана прясна мащерка
120 г студено масло
4 с.л. студена вода
4 жълтъка за ваниловия крем
50 гр захар
30 гр царевично нишесте
250 мл прясно мляко
1 ч.л. ванилова есенция
За топинга:
200 гр пресни ягоди
1 с.л. мед
1 с.л. Лимонов сок
мащерка - суха
филирани бадеми за поръсване
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и се смесва в купа със солта и мащерката.
Добавя се маслото, като с пръсти се омесва ронливото тесто.
След това се добавя и студената вода, като се бърка с енергични движения.
Оформя се от тестото топка, увива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.
След това тестото се разделя на шест части, а всяка от тях се разточва върху леко набрашнена повърхност на кръг с диаметър около 12 см.
Получените кръгчета се поставят във форми за тарталети, притискат се плътно по формите, а за финал - тестото се набожда с вилица на няколко места.
Следващи действия: от алуминиево фолио се изрязват шест парчета и се слагат върху тестото. Запълват се с бобени зърна.
Пекат се за 10 минути, а след това фолиото и бобените зърна се махат. Допичат се за още 10 минути.
Вадят се от фурната и се оставят да се охлаждат, като след това тестото се изважда от тарталите.
За ваниловият крем:
Млякото се затопля, докато почти започне да завира.
Жълтъците се разбиват със захарта, добавя се царевичното нишесте и се бърка силно.
Към тях се добавя и врялото мляко с непрестанно бъркане.
Сместа се слага отново на котлона, като се разбъркава в продължение на 5 минути, а след това се добавя ванилията.
Готовият крем се покрива с фолио, за да не се образува коричка, докато изстива.
За ягодовият топинг:
Ягодите се измиват и се нарязват на четвъртини. Смесват се с меда и лимоновия сок и се оставят за 10-15 минути да постоят. Ако пуснат много сок се прецеждат.
Оформяне:
Изстиналият крем се разпределя в студените форми от тестото, а отгоре се слагат по 2-3 лъжици от ягодовата смес и се поръсва с мащерка.
5 | 0 |