Пролетта дойде, а какво по-готино от това да я отпразнуваме вкусно? Ето едно предложение за нещо много сладко, свежо и със сигурност неустоимо за любителите на сладкишите.
Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
150 г захар
150 г брашно
8 сушени сливи
За сиропа:
50 г масло
3 с.л. мед
230 мл ароматно кафе
1 с.л. коняк
какао
Начин на приготвяне:
Първо разбийте яйцата и захарта, докато не стане еднородно смес. Добавете брашното и бъркайте с дървена лъжица, а след това добавете нарязаните сушени сини сливи. Така готовото тесто изсипете в тавичка, намазана с малко масло и печете 30 минути на сгорещена фурна, 170 градуса.
Разтопете на котлона маслото и меда, добавете към тях кафето и коняка и чакайте да заври. След като готовия блат изстине, го залейте със сместа. Сложете го в хладилника за около 2 часа и след това можете да поръсите с какаото. Кейкът се сервира нарязан на големи и сочни парчета.
2 | 0 |