Има ли смисъл да правим био избор?

За органичната храна с любов?

Има ли смисъл да правим био избор?

Естествено, всички искаме най-доброто за семейството си. Искаме да приготвяме хранителни ястия, за да може всички вкъщи да са здрави. Дори сме склонни да платим малко отгоре за "по-добрите" продукти – органичните. И да има повече, 100% повече. Но дали наистина си струва високата цена, която плащаме за био продукти?

 

Био движението

Манията по органичната храна започна като малка ниша в пазара и израстна в мулти-милионнен бизнес. Според Американското Министерство на Земеделието – органична е храна, която е произведена от фермери, чиито приоритет е да използват възобновими ресурси и опазване на почвите и водите за подобряване на околната среда.

 

Какво всъщност значи "Органичен"?

Когато има етикет "органичен" върху месо, обикновено значи, че животното не е било третирано с антибиотици или хормони и е било хранено само с органична храна за поне една година.

Ако говорим за органични продукти, които растат директно от земята, значи че те не би трябвало да са генно модифицирани, торовете не съдържат утайки от отпадъчни води или изкуствени съставки и плодовете и зеленчуците не са били пръскани с химични пестициди.

 

Объркващи думички

Органичните храни са наричани по много и различни начини. Ето какво трябва да знаете:

"100% органично" - трябва да съдържа 100% органични съставки

"органично" - поне 95% от съставките трябва са произведени органично

"направено с органични съставки" - поне 70% от тях трябва да са органични; останалите 30% би трябвало да са от одобрен списък.

"натурално" или "напълно натурално" - НЕ означава органично. Няма стандартна дефиниция, освен при месо и птичи продукти, които не могат да съдържат изкуствени аромати, оцветители, консерванти, химически или синтетични съставки

 

По-здравословна ли е органичната храна?

Истината е, че учени така и не са доказали, че органично чистите продукти са по-хранителни и голяма част от тях са съгласни, че ако бъдат открити хранителни различния, едва ли ще са достатъчно големи, че да окажат влияние на здравето ви.

 

А трябва ли да я купуваме?

Работна група препоръчва да фокусирате органичните си покупки до храни, които са най-засегнати от пестициди. Ето и списък на някои от тях: праскови, ябълки, круши, нектарини, череши, праскови, маруля, ягоди, вносно грозде, целина, спанак, картофи.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay