За да ви възприемат като ефективен лидер

Споделено лидерство

За да ви възприемат като ефективен лидер

Жените предпочитат да споделят ръководните си функции, тъй като това повишава ефективността при взимане на решения, сочи наскоро проведено проучване. То следи действията на мъже и жени в естествена работна среда. Резултатите сочат, че една жена никога не ламти за власт – тя просто иска да свърши работата по най-добрия начин.

Участниците са разделени в две групи, по полов признак, и задачата им е да разрешат даден проблем, работейки в екип. Жените използвали техните комуникационни умения и работили заедно, сформирайки нещо като заседание. Всяка една от тях участвала в дискусията по проблема наравно с другите и своеобразната комисия взела решение по този начин. Мъжете пък първоначално се скарали, тъй като всеки се опитал да наложи своето мнение.

Впоследствие избрали лидер, който ръководил групата до завършване на задачата. Лидерите допускали повече грешки, когато взимали самостоятелни решения. И въпреки че двете стратегии имали успешен завършек, женският начин на работа е типичен пример за споделено лидерство. Тази схема на работа е изключително ценна в днешната сложна бизнес среда.

В реална офис обстановка лесно се вижда ефектът от тези две тенденции за различие в ръководните умения. Мъжете са много по-директни в поставянето на задачи, а жените са склонни да обсъждат вариантите с подчинените си, преди да вземат решение. Използвайте този типично женски начин за взимане на решение и ръководене на екип, за да постигнете целите си.

Организирайте групи и си набележете хората, в чиито мнения си заслужава да се вслушате, като не подценявате подхода на мъжете. Независимо от естеството на проблема, провеждайте дискусии за взимане на правилното решение. Ако някой ви помогне с идеите си, не забравяйте да го споменете пред всички. Чрез този стил на ръководене ще изградите един лоялен и работлив екип, а шефовете ще ви възприемат като лидер с ефективна стратегия за решаване на проблеми.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay