Банановите кори извличат токсините от водата

Банановата кора пречиства водата

Банановите кори извличат токсините от водата

Напоследък банановите обелки намират учудващо нестандартни приложения, като например полиране на сребърни прибори, кожени обувки и листата на стайните растения.

 

Сега учени от Сао Пауло са открили още един странен начин за използването им – пречистване на водата от замърсяване с тежки метали. Проведените от тях опити показали, че смлетите бананови обелки се справят по-добре с отстраняването на замърсяванията от много от стандартните материали за пречистване, информираScienceDaily.com.

 

Идеята за използването на отпадни продукти от растения за пречистване на водата не е нова. Предишни изследвания са доказали, че фибрите от кокосовите орехи и черупките на фъстъците, могат да извличат токсините от водата.

 

Изкопните работи в мините и отпадъците от фермите и индустрията могат да доведат до замърсяването на водите с метали като олово и мед, които да имат негативни последици за околната среда и здравето на хората.

 

Сегашните методи за премахване на тежките метали от водите са скъпи, а част от субстанциите, използвани в процеса сами по себе си са токсични, коментират специалистите. Те са изобретили пречиствателен апарат с филтър от смлен бананови обелки, който може да бъде използван до 11 пъти, без да изгуби свойствата си.

 

Друг голям плюс на новата технология е ниската цена на банановите обелки и екологичността на процеса по обработката им, който се състои от простото им смилане и не изисква допълнителни манипулации.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay